VRHOVNI SUD ODOBRIO IZRUČENJE

Mustač traži spas na sudu u Strasbourgu

16.04.2014 u 10:24

Bionic
Reading

Nakon što je Vrhovni sud u utorak donio pravomoćnu odluku da se Zdravko Mustač može izručiti Njemačkoj zbog sumnje da je naložio ubojstvo hrvatskog disidenta 1982. godine njegova odvjetnica Lidija Horvat danas šalje zahtjev Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu da se obustavi izručenje

Odvjetnica Lidija Horvat u razgovoru za tportal rekla je da još nisu dobili pisanu pravomoćnu odluku o izručenju s Vrhovnog suda. Kaže da niti policija ne može doći po Mustača i pripremati izručenje u München dok se ne dostavi pisano rješenje.

'Danas poslijepodne šaljemo zahtjev za privremenu obustavu izručenja Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu koji u takvim slučajevima uglavnom reagira za dan ili dva', rekla je Horvat.

Ako Europski sud za ljudska prava ocijeni da hrvatsko pravosuđe pogrešno tumači europski uhidbeni nalog i krši Mustačeva prava, tada će zahtijevati od Hrvatske da Mustača ne izručuje dok se ne donese odluka o načinu primjene europskih propisa.

Podsjetimo, u istom postupku za ubojstvo Stjepana Đurekovića Njemačkoj je već izručen Josip Perković, kojega se sumnjiči da je na Mustačev nalog organizirao ubojstvo. U Hrvatskoj različite instance vlasti različito tumače primjenu europskog uhidbenog naloga pa je tako Županijski sud u Velikoj Gorici najprije zabranio izručenje pozivajući se na zastaru, no Mustačev slučaj vraćen je na ponovno odlučivanje u Varaždinu u kojem su ga suci ipak odlučili izručiti. Vrhovni sud također je stava da se za djela teškog ubojstva ne propituje zastara dok s druge strane premijer Zoran Milanović od početka govori da se zastara propisana u hrvatskim zakonima u ovim slučajevima morala poštivati.