Hrvatska SINDIKATE RAZARA CRV SUMNJE

'Idioti misle da surađujem s Vladom'

Iako su praktički svi sindikati i sindikalne središnjice najavili zajedničke prosvjede u rujnu i listopadu, pozivajući čak milijun i pol radnika u zemlji da iziđu na ulicu, sindikalni vrh se proteklih dana razjedinio

Jedni druge optužuju za podmetanje, suradnju s HDZ-om u opstrukciji prosvjeda, pale su i teške riječi, a jedno je sigurno: zajedničkog prosvjeda neće biti! Također, na pitanje Slobodne Dalmacije je li u Hrvatskoj moguće organizirati generalni štrajk, po uzoru na strane demokracije, sindikalisti sliježu ramenima i kažu - ne. Razlog? Opet nesloga i povezanost pojedinih lidera s Vladom, piše Slobodna Dalmacija.

Bio je dobar sa Sanaderom

'Matijašević je prije jako dobro surađivao sa Sanaderom, a sada se odjednom promijenio. On čak nije htio dovesti ljude na prosvjed u travnju, kada su izrečene neke bitne stvari i kada se prosvjedovalo za osnovna radnička prava. On je hvalio politiku Vlade na GSV-u, a što se to sada u njemu prevrnulo, ne znam. Na to pitanje trebao bi odgovoriti. Ne znam ni kako se odjednom može postavljati kao vrhovni sindikalni lider', rekla je Spomenka Avberšek.

Sindikalisti kažu i da dio odgovornosti za neslogu leži na leđima Splićanina Ozrena Matijaševića, čelnika jedne od najmanjih sindikalnih središnjica - Hrvatske udruge sindikata (HUS), koji je sam najavio svoj prosvjed, a na njemu je zabranio govoriti drugim čelnicima sindikata jer su, kaže, izigrali građane i pristali na krizni porez i druge namete.

I dok se nije znao datum prosvjeda sindikalno okupljenog radništva (400 tisuća ljudi), Matijašević je izašao u javnost, bez konzultacije s drugim radničkim liderima, s datumom prosvjeda.

No drugi sindikalci kažu da ne bi ni došli na takav 'privatan prosvjed', a Spomenka Avberšek iz Sindikata zdravstva poručuje kako oni nisu bili za harač, nego da se u krizi, ako se već treba uzeti, uzme svima, a ne samo pojedinim resorima. U Vladi su razgovarali, kaže Avberšek, kako omogućiti normalnu isplatu plaća i mirovina, a Matijašević se nije udostojio, napominje, doći na te maratonske sastanke, 'a sad im svima svisoka dijeli lekcije'.

Čelnica najveće sindikalne središnjice - SSSH Ana Knežević tvrdi da joj nije jasno što radi Matijašević, a sumnja, kaže, i u njegove motive.

‘Ma, to su idioti’

Navode pojedinih sindikalista Matijašević naziva lažima. 'Tko misli da ja surađujem s Vladom i sabotiram radničke prosvjede, taj je idiot, a te konstrukcije su gluposti jedne skupine ljudi. Ja sam jedini bio protiv harača i svi su me ostavili na cjedilu, a kao sada radim za Vladu... Pozivam građane, radništvo i sve članove sindikata da nam daju podršku na prosvjedima diljem Hrvatske te na završnom prosvjedu u Zagrebu 15. rujna', kaže Matijašević, koji tvrdi da se ozbiljni prosvjedi mogu organizirati u nekoliko tjedana. 'Organizacija je već počela odavno, aktivisti HUS-a rade danonoćno, u kontaktu smo s nevladinim udrugama i drugim skupinama nezadovoljnih građana.'

'Trebali smo na ulice izaći svi skupa, pokazati da smo jaki. Ali Matijašević igra neku čudnu igru. Moguće je da on ‘igra’ i za Vladu, jer ozbiljan prosvjed ne organizira se na radni dan i u nekoliko tjedana. Datum s kojim je on izašao je neodrživ za nas, ako se bude organizirao prosvjed, to će biti puno ozbiljnije, a u toj organizaciji će sudjelovati sve vodeće središnjice koje okupljaju stotine tisuća radnika. Zanimljivo je da mi do Sanadera nismo mogli doći, ali Matijašević je to uvijek mogao, a čak je i 24. lipnja hvalio Sanadera i govorio da sve štima, a sada mu odjednom ništa ne štima. Sumnjam u njegove nejasne namjere', kaže Knežević.

Sindikalna razjedinjenost najviše je pogodila, izgleda, čelnika Nezavisnih hrvatskih sindikata koji okupljaju 125 tisuća ljudi, Krešimira Severa. 'Nemiran sam i pomalo žalostan što je do ovoga došlo. Ne želim vjerovati da je kolega Matijašević u ovo krenuo iz nekih interesa o kojima ne bih govorio. Umjesto da se svi okupimo, sada su nastale neke svađe. Čuo sam od vaših kolega da je Matijašević loše govorio o meni, ali ja nemam vremena za sujetu ili za teške riječi u novinama, moramo misliti na nezadovoljstvo građana i njima služiti. Mi smo javne osobe koje nemaju taj luksuz da se svađaju preko novina. Nadam se iskreno da ćemo se na kraju svi uspjeti okupiti i organizirati jedan veliki prosvjed', kaže Sever.

Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata kaže da ne želi komentirati Matijaševićeve izjave.

Uzgred rečeno, od milijun i pol zaposlenih u RH, tek je njih 400 tisuća u nekom od sindikata.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još