RAZGOVARALI SMO S PETROM PRIPUZOM

Što nakon požara u CE-ZA-R-u i kako posluje Cios?

15.05.2014 u 14:04

Bionic
Reading

Požar neće ni milimetar utjecati na naše poslovanje, tvrdi Petar Pripuz, predsjednik Uprave poduzeća CIOS koje je vlasnik tvrtke CE-ZA-R, u čijem je otvorenom skladištu na Jankomiru u ponedjeljak izbio požar

Nakon što je požar u utorak lokaliziran inspekcija zaštite okoliša izašla je na područje skladišta Centra za reciklažu CE-ZA-R te je zabranila dovoz, obradu i skladištenje otpada dok se požarište ne sanira.

'Zapisnik inspektora je utemeljen i nikakav otpad se ne dovozi izuzev metala koji se odlaže na drugoj lokaciji. Do ponoći bi se požarište trebalo u potpunosti stabilizirati, tako da u srijedu očekujemo očevid policije i istragu. Tek nakon toga ćemo se oglasiti o uzroku požara', veli nam predsjednik Uprave CIOS-a, osnovanog 1991. godine.

Bude li sve u redu, kao što očekuje, već u srijedu će se zatražiti ponovni izlazak nadležnih službi, a prekosutra i nastavak rada Centra za reciklažu s obzirom da nema štete na postrojenjima i opremi jer je izgorio samo otpadni materijali na otvorenom, većinom prešani metalni dijelovi i plastični dijelovi prethodno izdvojeni iz otpadnih vozila.

'Požar neće ni milimetar utjecati na naše poslovanje. Naše sigurnosne mjere su na visokoj razini i sukladne propisanom, ali, nažalost, i najboljima se događaju ovakve stvari. No najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava te prekomjernog utjecaja na okoliš', naglašava Pripuz zahvaljujući svima koji su bili uključeni u ovu akciju.


CIOS grupa vodeća je regionalna kompanija za sakupljanje i recikliranje željeznog i čeličnog otpada, a svoje je poslovanje proširila i na ostale otpadne materijale kao što su plastika, papir te prikupljanje i obrada komunalnog otpada. Okuplja tridesetak povezanih društva u Hrvatskoj i regiji, odnosno Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori, u kojima ukupno radi dvije tisuće djelatnika, od čega polovica u Hrvatskoj.

Pretprošlu godinu tvrtke iz CIOS grupe ostvarile su ukupan prihod od 2,2 milijarde kuna, od čega 28 posto u Hrvatskoj. Bruto dobit iznosila je 101 milijun kuna, što je u odnosu na 2011. pad od 15 posto i to uglavnom zbog kretanja cijene metalnog otpada na svjetskom tržištu.

CIOS grupa u većinskom je vlasništvu njemačke Scholz grupe, jedne od vodećih svjetskih korporacija u području recikliranja i obrade sekundarnih sirovina, čijih 7.000 zaposlenika u više od 25 zemalja godišnje ostvaruje 3,7 milijardi eura prihoda. Međutim prošla godina bila je najteža godina u povijesti Scholza koji je zbog velikih gubitaka morao potražiti investitora. Našao ga je u Toyota Tsusho Corporation koja će preuzeti vlasništvo nad 39,9 posto udjela u društvu Scholz AG, upravljačkom društvu Scholz grupe, dok će obitelji Scholz ostati 60,1 posto vlasništva u tom društvu osnovanom daleke 1872. godine.