PRAVNA BITKA

Odblokiran račun 'Hrabrog djeteta', Šitumi plaćaju troškove

16.04.2014 u 09:30

Bionic
Reading

Humanitarna pomoć ne može biti predmet nasljeđivanja, odlučio je Županijski sud u Slavonskom Brodu i odblokirao račun 'Hrabrog djeteta', udruge koja je skupljala sredstva za liječenje Nore Šitum

Županijski sud tako je preinačio odluku Općinskog suda u Novoj Gradiški i sada se mora odblokirati račun na kojem se nalazi više od četiri milijuna kuna.

Troškove sudskog postupka u visini od 108 tisuća kuna morat će platiti Đana Atanasovska i Ivica Šitum, roditelji pokojne djevojčice po čijem prijedlogu je račun i bio u blokadi.

U udruzi 'Hrabro dijete', koja je javnost izvijestila o odluci Županijskog suda kažu: 'Nemamo se vremena radovati jer upravo sada imamo dvoje djece kod kojih se bolest vratila i moraju na hitne operacije. Mi samo želimo da se što više djece izliječi i da više ne izgubimo bitku u borbi za život za niti jedno dijete.'

Njihov odvjetnik Mijo Kladarić za Hinu je izjavio kako je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj u kojem se utvrđuje mogu li se nasljeđivati sredstva iz humanitarne akcije.

'Do slučaja je došlo jer je u akciji prikupljeno više od osam milijuna kuna, što je za hrvatske uvjete velik novac. Nažalost, djevojčica je preminula, a na računu je ostalo 4,1 milijun kuna. Kako bi se slučaj razriješio, mora se ući u čitav niz propisa', poručio je.

Slučaj oko novca koji je ostao iz humanitarne akcije 'NORA FORA – HRABRI LAV' ovom odlukom slavonskobrodskog Županijskog suda još nije završen.

Naime, sud je odobrio udruzi 'Hrabro dijete' da raspolaže novcem na svom računu na kojem se nalaze i druga sredstva prikupljena brojnim aktivnostima Udruge.
Roditelji pokojne Nore Šitum i 'Hrabro dijete' još vode parnicu oko prava na novac prikupljen u humanitarnoj akciji.

Odluka i obrazloženje Županijskog suda vezano uz deblokadu računa sada ne prejudiciraju presudu oko prava, tako da još nije poznato kome će pripasti novac iz humanitarne akcije.