VLADA MORA REAGIRATI

Enormne količine albanskog smeća na Mljetu!

15.04.2014 u 16:58

  • +8

Radna akcija na Mljetu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Planet Zemlja

Bionic
Reading

Aktivisti nekoliko zagrebačkih udruga u nedjelju su krenuli u veliku akciju čišćenja plaža od smeća na otoku Mljetu, uključujući područje Nacionalnog parka Mljet. U prva dva dana akcije skupljeno je već 200 vreća smeća, kaže Ervin Poljak, predsjednik udruge Planet Zemlja i organizator akcije

Aktivisti su s akcijom krenuli iz uvale Amfiteatar odakle smeće skupljaju duž obale do naselja Saplunara. Čišćenje će trajati do 21. travnja, jer su plaže doslovce prekrivene smećem. Situacija je najlošija na predjelu od najzapadnijeg prema jugoistočnom dijelu otoka.

'Količine smeća su enormne. To ne možete zamisliti. Trebat ćemo vučna vozila da sve te vreće prevezemo', rekao je Poljak tportalu.

U desetodnevnoj radnoj akciji sudjeluje 28 aktivista, a provodi je Ekološka udruga Planet Zemlja iz Zagreba, u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom Mljet i Planinarskim društvom Planika Mljet uz potporu Nacionalnog parka Mljet i općine Mljet.

U akciju su uključeni i umjetnici udruge EkoArt Galaksija koji od naplavina izrađuju skulpture. Izložba umjetnina od naplavina biti će otvorena 22. travnja na Dan planeta Zemlja u izložbenom prostoru nacionalnog parka.

'Količina smeća koja se tijekom zime sakupi na rajskom otoku dostojna je najvećih gradskih smetlišta i služi na sramotu čitavom društvu i načinu življenja bez imalo brige za okoliš. Međutim, najveći problem s kojim se ovih dana suočavaju ekolozi na terenu uopće nije smeće. Njega će vrijedne ruke ukloniti. To je činjenica da je smeće doplutalo morem daleko izvan granica Nacionalnog parka Mljet, pa čak i izvan granica Republike Hrvatske. S osjećajem nemoći se teško pomiriti', poručili su aktivisti.

Poljak je upozorio da je i lani velika količina smeća doplutala također morem iz pravca Crne Gore. Na brojnim fotografijama koje su aktivisti snimili i objavili na web-stranicama udruge Planet Zemlja vide se predmeti s natpisima iz Albanije.

'Ujedinjeni ekolozi s Mljeta šalju apel javnosti na odgovorno ponašanje i postupanje s otpadom, lokalnim samoupravama na održivo zbrinjavanje otpada, a hrvatskoj Vladi na rješavanje problema na međunarodnoj razini', poručio je Poljak.