HDZ-OVCI BRUTALNI PREMA HAJDAŠU

'Nažalost, ministar prometa dolazi iz Hrvatskog zagorja'

15.04.2014 u 16:09

Bionic
Reading

'Govoriti o ukidanju željezničkih linija na ovakav grub i hladan način kao što to radi ministar Hajdaš Dončić, pokazuje zapravo odnos Vlade prema malome čovjeku', ustvrdio je Žarko Tušek, predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije izražavajući svoje nezadovoljstvo naprasnim ukidanjem željezničkih linija zajedno s čelnicima HDZ-a iz ostalih županija s područja sjeverozapadne Hrvatske

HŽ na području sjeverozapadne Hrvatske ukida 146 linija, od čega 43 u Varaždinu, 40 u Koprivnici, 33 u Krapini, 18 u Čakovcu te 18 u Bjelovaru.

'Ministar prometa se pravi kao da sve zna, a iza njega nema kvalitetnih projekata, što pokazuje i ova inicijativa za ukidanje linija za koju veli da ga se ne tiče. Nažalost, taj čovjek dolazi iz Hrvatskog zagorja i ove regije. Tužan sam i žalostan što moram tako govoriti o radu ministra koji dolazi iz našeg podneblja, ministru koji svojim izjavama dodatno pokazuje na koji način se odnosi prema sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, kao i razinu socijalne osjetljivosti Vlade, jer željeznički prijevoz koriste prije svega radnici i studenti, odnosno oni koji su socijalno najugroženiji', rekao je Tušek dodavši da je željeznica temeljni oblik prijevoza.

Predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije upozorio je i na nesklad između napora da se razvije turizam u kontinentalnom dijelu Hrvatske te ukidanja željezničkih linija koje sve više koriste turisti, što po njemu govori o nesnalaženju Vlade i ministra prometa.

'Ministar Siniša Hajdaš Dončić reče da ga ne zanima koje se linije ukidaju, što je krajnje neprimjereno za resornog ministra koji možda ne mora znati za svaku liniju, ali nedvojbeno je da bi ga trebala zanimati ova problematika', naglasio je Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije.


Ukidanju željezničkih linija usprotivio se i Darko Sobota, predsjednik HDZ-a Koprivničko-križevačke županije.

'Ukidanje 16 linija subotom, a blagdanom i nedjeljom 24 teško pada našim manjim mjestima, a osobito srednjoškolcima i studentima koji putuju na fakultete. Time na određeni način postaje farsa obećanje Ministarstva znanosti i obrazovanja da će njihov prijevoz sufinancirati do 50 posto, jer jednostavno neće biti linija kojima su uglavnom putovali, a sav teret podmirenja troškova prijevoza past će na roditelje i jedinica lokalne samouprave', ustvrdio je Sobota dodavši da je najlakše ukidati i zatvarati.

Umjesto ukidanja linija bez prethodnog objašnjenja i temeljitog razmatranja što to sve donosi, čelnici HDZ-a zalažu se za rješenja koja bi linije učinili rentabilnima, kao što bi mogao biti projekt integralnog prijevoza tj. objedinjavanja cestovnog i željezničkog prijevoza

'Neke linije nisu rentabilne, ali stvar je uprave da ih učine rentabilnim. Dok se iz državnog proračuna daje 300 milijuna kuna za subvencioniranje prijevoza željeznicom samo na području sjeverozapadne Hrvatske, držimo da je neopravdano naprasno ukidanje linija u dane vikenda', naglasio je Sobota.