'SVI ZA JEDNOGA, JEDAN ZA SVE'

Aktivisti Živog zida spasili dom obitelji Slavica

15.04.2014 u 14:56

  • +3

30-ak aktivista udruge Živi zid spriječili ulazak sudskog ovršitelja

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Bionic
Reading

Aktivisti udruge 'Živi zid' onemogućili su danas deložaciju obitelji Slavica iz kuće u Bilicama pored Šibenika, a Jadranska banka, koja je deložaciju tražila, dala je odgodu od šest mjeseci.

Jadranska banka je deložaciju tražila zbog neotplaćenog kreditnog duga od 200.000 kuna plus kamate, a danas ju je odogodila drugi put. Obitelj Slavica trebala je biti deložirana u veljači ove godine, no deložacija je bila odgođena zbog nedolaska ovrhovoditelja.

Oko obiteljske kuće Slavičinih okupilo se danas oko 11 sati, za kada je deložacija bila zakazana, 40-ak aktivista koji su istaknuli veliki transparent s natpisom 'Stop deložacijama!', te su izvikivali 'Dom je svetinja, branimo svetinju', 'Svi za jednog, jedan za sve!'.

Na teren su izišli policija i Hitna pomoć jer je tijekom prosvjeda pozlilo starijoj ženi iz obitelji Slavica.

Nakon odlaska ovrhovoditelja, prosvjednicima se na pomoći zahvalio 68-godišnji Vinko Slavica navodeći, međutim, kako sve to nije velika utjeha, budući da se odluka samo odgađa, a obiteljska kuća njihova je jedina nekretnina i dom.

Iz udruge 'Živi zid' izrazili su zadovoljstvo odgodom deložacije. Istaknuli su kako širom Hrvatske brane obitelji od deložacija jer smatraju da su krediti matematički neotplativi, pa su samim time prijevara neviđenih razmjera.

Skrenuli su pozornost na, kako su istaknuli, zastrašujuću činjenicu da je 2006. godine u Hrvatskoj bilo oko 300 ovrha nad nekretninama, a u 2013. taj broj je narastao na zapanjujućih oko 6770 ovrha, što je porast od oko 2100 posto.

Ovim problemom pogođeni su svi slojevi društva i javnost mora znati što se događa, kako bi se kod građana probudila svijest o ovom strašnom problemu, koji država ne želi riješiti, ističu u Živom zidu.

Podsjećaju i na članak 34. stavak 1. Ustava Republike Hrvatske koji kaže da je dom nepovrediv i poručuju da se zakoni moraju prilagoditi toj ustavnoj odredbi i bezuvjetno zaštititi jedinu i prvu nekretninu koja je ljudima dom u kojem žive.