MILANOVIĆ KOD BOLKOVIĆA

'Ako želite daljnje rezanje i deranje, glasajte za HDZ'

15.04.2014 u 09:24

Bionic
Reading

'Ako želite daljnje rezanje i deranje, glasajte za pučke stranke i HDZ, jer su pučke stranke u Europi stale na stranu zagovornika daljnjih rezova', poručio je premijer Zoran Milanović gostujući kod Romana Bolkovića u emisiji '2 u 9' na Jabuka TV-u

Međunarodni monetarni fond kaže da smo proveli dobre mjere, dok Europska komisija – sklona odgojnim mjerama, da bi zadržala svoju vjerodostojnost, mora prema svima zadržati čvrst stav. Jesu li oni u pravu, to je prije svega naša briga, a ne njihova. Političku odluku konačno donosi Vlada. Prošli četvrtak sam zato inzistirao da nove mjere razmotre koalicijski partneri, da ne bi poslije bilo nisam znao – kao s prošlim mjerama i zakonom o zapošljavanju za 1600 kuna, kad se jedan kolega u Saboru pokazao kao veliki dušobrižnik', naveo je, osvrćući se na prošlomjesečnu raspravu o novcu koji je bio potreban za nastavakMrsićevog zapošljavanja'.

Po premijerovom mišljenju, godine rasta ekonomije u svijetu su iskorištene za potrošnju i kupovinu stranih dobara i napuhanu stanogradnju, koja se sad balansira. Cijena kvadrata će, kaže,  pasti na 1000 eura i što je bilo, bilo je, tvrdi Milanović i dodaje da sustav i država koja potiče rentijersku ekonomiju krivo odgaja ljude.

O razvoju situacije u INA-i ima mišljenje optimističnije od većine analitičara: 'Dok god budemo doživljavali INA-u kao teren sraza Hrvata i Mađara, neće biti dobro. MOL je svoje dionice platio, i to dobro ih je platio, i iz toga proizlaze određena upravljačka prava. To su ratovi koje ja ne želim voditi, želim jasna pravila igre i kompaniju koja će se razvijati, zapošljavati, ulagati u razvoj i investirati. Ja u ovim razgovorima nisam Hrvat, Mađar, nego predstavnik suvlasnika. Teorijski, mi možemo sutra osnovati novu INA-u i sami sebi dati koncesije. Koncesija za eksploataciju hidrovodika u Jadranu je povijesna', rekao je Milanović na pitanje o sudbini INA-e.

 
'Situacija nije 1991, Hrvatska je jača i stabilnija nego ikad u odnosu na svoje okruženje, zahvaljujući članstvu u EU-u i NATO-u. Bez obzira na ekonomsku krizu. U Njemačkoj se velika koalicija dogodila iz očaja velikih stranaka, jer su takvi bili izborni rezultati. HDZ kaže da je za veliku koaliciju, a sve što oni rade je suprotno tome, oni pozivaju ljude da bacaju opoziciju u Kevinu jamu', rekao je na pitanje o tome je li moguća i potrebna velika koalicija SDP-a i HDZ-a.

Na pitanje o tome kako je moguće da godinu dana nije razgovarao s Toninom Piculom, Milanović objašnjava: 'Ja sam dostupan svim svojim suradnicima, svom najužem timu ću se javiti  u roku od najviše pola sata otkako me nazovu. Ali Tonino Picula nije u tom užem timu. Ja sam ga predložio za njegov posao, ne vidim u čemu je problem, možda u tome što sam tražio od zastupnika da se odreknu dijela svoje realno ogromne plaće u korist fonda Ana Rukavina.'

Premijer se također ne slaže s tvrdnjom da u SDP-u nema unutarnje demokracije.

Mi smo daleko najdemokratičnija stranka u Hrvatskoj. To je bolje nego da svi monolitno slijede šefa, a onda kad se on spotakne, raskomadaju ga poput pčela u košnici kad matica ostane bez hormona. Kod nas se raspravlja i donose odluke. Ja odgovaram stranci i državi do onda dok im to odgovara, a sljedeći izbori će biti jedan težak referendum između Vlade koja radi uporno i pošteno i onih koji samo huškaju. Hrvatice i Hrvati, ako želite daljnje rezanje i deranje, glasajte za pučke stranke i HDZ, jer su pučke stranke u Europi stale na stranu zagovornika 'austerity'', tj. daljnjih rezova', kaže Milanović, koji je tijekom razgovora najavio i novi dolazak na TV Jabuku za mjesec dana.