Hrvatska ŽESTOKA KRITIKA KAPITALIZMA

HDZ-ovac Marić: Moramo uvažavati i Marxa!

Goran Marić u društvu stranačkog ekonomista Đure Njavre Izvor: Pixsell , Autor:Patrik Macek/PIXSELL
  • Autor: I. E.M.
  • 14.4.2014 16:12:53
  • 14.4.2014 12:45:02

Hrvatska privreda danas je u gorem stanju nego na kraju socijalističkog samoupravnog sistema, a krivac je neoliberalna ekonomska koncepcija koja je zemlju i dovela u današnju duboku krizu, tvrde profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dr. Đuro Medić i saborski zastupnik HDZ-a dr. Goran Marić. U zajedničkom članku objavljenom na internetskoj stranici časopisa specijaliziranog za ekonomiju i financije Rifin.com, Medić i Marić oštro su napali dio svojih kolega ekonomista, smatrajući ih odgovornima za širenje neoliberalnih mitova, ali i za današnje neodrživo stanje u hrvatskoj ekonomiji

Jedan od uzroka sadašnje političko-ekonomske krize u RH (i BiH) nalazi se u prihvaćanju i upotrebi neoliberalne ideologije, ideokracije i mitologije u tim zemljama, za što dio odgovornosti snosi određeni krug domaćih ekonomista koji se pojavljuju kao znanstvenici, profesori, novinari ili političari i koji su kreirali ekonomski sistem, sistem ekonomskog obrazovanja i službenu ekonomsku politiku, te su (manje ili više) odgovorni (u moralnom, stručnom i političkom smislu) za nastajanje i dugo trajanje sadašnje ekonomske krize u Hrvatskoj, BiH i sličnim malim tzv. tranzicijskim zemljama, smatraju autori u članku 'Kritika neoliberalnih mitova i njihove uloge u opisu i rješavanju krizno-recesijskog stanja u privredi'.

Što zamjeraju svojih kolegama? 'Njihova je odgovornost u tome što su u procesu tranzicije, kreiranja ekonomskog sistema i ekonomske politike te u procesu obrazovanja nekritički prihvaćali, predavali i primjenjivali neoliberalnu ekonomsku ideologiju iako je iz mnogih knjiga i mnogih znanstvenih rasprava i disciplina (kao što su politička ekonomija, ekonomska povijest, historija ekonomske misli, makroekonomija, monetarna ekonomija itd.) odavno poznato da neoliberalna ideologija i mitologija u malim zemljama proizvode mnogo više štete nego koristi; da je opasna za opstanak i razvoj malih naroda i njihovih nacionalnih ekonomija; da privredu malih zemalja dovodi u neokolonijalni položaj i veliku ovisnost o vanjskim središtima ekonomske i političke moći; da se s primjenom takvih 'znanja' ne može izići iz sadašnje ekonomske krize i ostvariti ekonomski prosperitet', ocjenjuju Marić i Medić.

Koliko je neoliberalni model dotukao Hrvatsku, najbolje ilustrira ova dugogodišnja kriza kojoj se ne nazire kraj, a autori je tumače ovim riječima: 'Privreda i gospodarski (upravljački) sistem u Republici Hrvatskoj već dugo vremena nalaze se u specifičnoj, paradoksalnoj i rijetko viđenoj krizi, tj. u situaciji u kojoj istovremeno postoji inflacija (do 6 posto na godišnjoj razini), masovna nezaposlenost (na razini od oko 20 posto), stagnacija i pad BDP-a, prevelik vanjski državni dug, rasprodaja društvene i državne imovine domaćim i stranim kapitalistima, odnosno poduzetnicima i kvazipoduzetnicima (špekulantima).'

324934,323400,323010,318023

Također tvrde da 'sadašnja ekonomska kriza pokazuje da je čitav ovaj neoliberalni projekt (odnosno eksperiment) vraćanja natrag, tj. kretanja od ranih socijalističkih sistema (tj. od etatizma sovjetskog tipa i samoupravnog socijalizma) ka najlošijim varijantama kapitalizma doživio neuspjeh (sa stajališta općeg interesa većine stanovnika), iako ga literarni i politički predstavnici buržoazije iz središta kapitalizma i domaći kompradori (odnosno njihovi literarni i politički predstavnici) u tranzicijskim zemljama prikazuju kao uspjeh'.

Autore, stoga, zabrinjava to što se ne razvijaju ideje različite od neoliberalne ideologije jer, kako navode: 'U Hrvatskoj i BiH neoliberalna škola je uspostavila potpunu dominaciju na strani ponude ekonomskih ideja i indoktrinaciju u sistemu obrazovanja ekonomista. '

Smatraju da se 'širenjem i produljivanjem krize u ideologiji i politici širi 'čišćenje' odnosno 'ispiranje mozga' od opcijskih (kejnzijanskih, marksističkih i drugih) pogleda na krizu i izlaz iz nje, s jedne, te ponavljanje i varijacija teza (zapravo zabluda) da smo u procesu tranzicije i globalizacije, na dobrom putu razvoja i opstanka malih naroda i njihovih država, s druge strane'.

Navedene, drukčije spoznaje i pouke iz ekonomske povijesti rijetko se ozbiljno razmatraju u visokoškolskom obrazovanju ekonomista i u politici, upozoravaju.

'Političke elite ne mogu privredu i društvo izvući iz sadašnje krize pomoću neoliberalnih znanja i politika. Ako se opredijele za kapitalistički sustav, tada to, uz prethodne izmjene u rang listi vrednota, mogu učiniti pomoću zamjene sadašnje neoliberalne, voluntarističke i prorecesijske politike kejnzijanskim ili drugim makroekonomskim menadžmentom koji, pomoću postojećih i novih institucija, potiče investicije, ekonomski rast i zaposlenost', poručuju ekonomisti Goran Marić i Đuro Medić.

Ekonomskoj i političkoj javnosti predlažu da rješenja za izlazak iz ove dugačke i neizdržive krizne situacije potraže upoznavanjem, kombinacijom i korištenjem teorijskih znanja iz heterodoksnih škola ekonomsko-političkog mišljenja kao što su kejnzijanizam, marksizam, institucionalizam i radikalna politička ekonomija.

Ovakvo političko-ekonomsko promišljanje HDZ-ova zastupnika Gorana Marića u suprotnosti je s ekonomskom politikom kako aktualne vlasti, tako i bivših HDZ-ovih vlada, a uvelike odstupa i od ideja njegovih stranačkih kolega ekonomista.

193653,151935,240299,287899
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još