POVRATAK S REMONTA

MIG-ovi se vraćaju u kamionima zbog krize u Ukrajini

13.04.2014 u 20:34

Bionic
Reading

Prvi zrakoplov MiG-21 BIS koji je bio na remontu u ukrajinskom Zavodu u Odesi, stigao je jučer u zagrebačku zrakoplovnu bazu Pleso. U Hrvatsku je došao u dijelovima u dva kamiona. Iz MORH-a je objašnjeno kako je bilo planirano da MIG-ovo dolete u Hrvatsku, ali zbog trenutne situacije u Ukrajini to je bilo prekomplicirano organizirati

U Zagreb 15. travnja stiže i ukrajinski tim od 11 inženjera i tehničara koji će s hrvatskim kolegama ponovno sastaviti zrakoplov i pripremiti sve za završna testiranja i na kraju primopredaju HRZ-u i PZO-u.

Drugi remontirani MiG-21 BIS utovaren na kamione krenuo je također iz Ukrajine i njegov dolazak u Hrvatsku očekuje se sredinom idućeg tjedna. Ostala tri remontirana zrakoplova MiG-21 BIS uspješno su završila s testiranjima i u tijeku je njihova priprema za transport u Hrvatsku. Svakih nekoliko dana, ovisno kako koji završi s preliminarnim pregledom u Ukrajini, utovarit će se u kamione i krenuti prema Zagrebu.

Također, prošlog su tjedna u Ukrajini uspješno završeni i testni letovi MiG-a dvosjeda. Sada slijede završna podešavanja, bojenje u jedinstvenu crveno-bijelu boju i pregled remontne dokumentacije, a nakon toga i pripreme za transport u Hrvatsku.

Podsjećamo, ukrajinska strana, kao isporučitelj, odgovorna je za zrakoplove sve do potpisivanja dokumenta o završnom prijemu u Hrvatskoj. U skladu s potpisanim ugovorom, MORH će platiti remont zrakoplova tek nakon završnog prijema u Zagrebu, uz primjenu svih elemenata ugovora.