LORENCIN NA AIR RACEU

'Hrvatskoj treba još 10 ovakvih premium priredbi'

12.04.2014 u 16:29

  • +24

Red Bull Air Race

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Bionic
Reading

Ministar turizma Darko Lorencin danas je u Rovinju kazao kako je najekstremnije svjetsko letačko natjecanje 'Red Bull Air Race', koji se ovog vikenda održava u Rovinju i po prvi put u povijesti organizira u Hrvatskoj, jedan od najboljih načina da se otvori ovogodišnja turistička sezona

'To nije od iznimne važnosti samo za Istru, nego i za cijelu Hrvatsku. To je zapravo jedan od najboljih načina i pokaznih primjera kako treba kreirati motive dolaska turista tijekom pred i posezone', istaknuo je ministar turizma dodavši kako će Hrvatska uskoro imati još nekoliko tzv. 'premium' zbivanja.

Smatra kako Hrvatska već idućih godina treba imati desetak takvih priredbi kako bi se, kako je rekao, 'upisala u itinerere puno ranije nego što je to bio slučaj do sada'.

Lorencin je izrazio zadovoljstvo najavama i bookinzima za predstojeće uskrsne blagdane, koji su, kako je rekao, jako dobri.

'Osim toga imamo određeni ritam jer nakon Uskrsa slijede praznici u Italiji i Sloveniji koji su povezani s prvomajskim praznicima. Stoga smatram da je po pitanju predsezone ovo iznimno dobar ulazak u turističku godinu, te s razlogom očekujemo veći broj gostiju', poručio je ministar turizma.

Dodavši je kako je upravo izmjena zakona o turističkim zajednicama, prilagođavanje sustava te uvođenje destinacijskog menadžmenta ono što treba dovesti do većeg broja gostiju u predsezoni.

'Generalno gledajući cijelu godinu, želimo ostvariti fizičke rezultate u okviru protekle godine koja je bila izvrsna s naglaskom na financijske pokazatelje koji bi trebali napraviti iskorak i time nadmašiti 2008. godinu, koja je u financijskom smislu bila rekordna', ustvrdio je Lorencin.

On je potvrdio kako su najave da bi za Uskrs na Jadranu moglo boraviti oko 70 tisuća gostiju, realne.

Odgovarajući na pitanje novinara o navodnom ukidanju turističkih zajednica u inozemstvu on je najavio kako će se idući tjedan raspravljati na turističkom vijeću o nekim prijedlozima ali i razgovarati sa svim direktorima predstavništava HTZ-a.

'To je proces koji ima za cilj uvesti najoptimalniji broj turističkih zajednica po našim tržištima. O ukidanju u ovom trenutku ne mogu ništa reći, neke turističke zajednice će se možda ukinuti, neke će se možda otvoriti, ali u svim promjenama koje nam predstoje, taj sustav neće imati utjecaja na sezonu', zaključio je Lorencin.

Izrazio je zadovoljstvo odvijanjem i realizacijom projekta odnosno programa poticanja slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama 'hot spot' istaknuvši kako je prošle godine Ministarstvo turizma za ovaj projekt izdvojilo 1,6 a ove godine ima namjeru izdvojiti dva milijuna kuna.

'Vjerujem da ćemo tijekom ove godine dodatno otvoriti novih 'hot spotova', poboljšati postojeće i izrađivati vidljive i prepoznatljive oznake za turiste', poručio je Lorencin dodavši kako je do sada otvoreno 270 'hot spotova' u Hrvatskoj, od kojih devedesetak u Istri. Po njegovim riječima ovaj se program pokazao ispravnim jer je utjecao na udobnost i konformnost boravka gostiju koji mogu besplatno, uz priključenje na internet, dobiti podatke o lokaciji na kojoj se nalaze.