OD SUTRA NA TRŽNICAMA

Vrgoračka jagoda uranila 20 dana

11.04.2014 u 18:26

Bionic
Reading

Dvadesetak dana ranije nego inače, započela je berba jagoda u vrgoračkim poljima. Zbog blage zime i vrlo sunčanog ožujka, u sva tri vrgoračka polja; Rastok, Bunina i Jezero, jagode su dozrele na samom početku travnja, što je neuobičajeno za vegetaciju najpoznatijeg voća koje se uzgaja u vrgoračkom kraju

Kako doznajemo iz udruge proizvođača jagoda, već sutra na svim hrvatskim tržnicama moći će se kupiti domaća, vrgoračka jagoda, koja će ove godine, po procjenama stručnjaka, opskrbiti skoro 60 posto hrvatskog tržišta. Osim na tržnicama, vrgoračka jagoda uskoro će se naći i u trgovačkim lancima, s obzirom da je Konzumova otkupna stanica u Vrgorcu počela preuzimati jagode od većih uzgajivača.

Po otkupu od proizvođača u otkupnom centru Cor Neretva, jagode se pakuju u originalnu ambalažu s logom vrgoračke jagode u posudama od 0,5 kilograma, a potom će kamionima krenuti u veće hrvatske gradove.

Uzgajivači iz sela Orah, koji tradicionalno prvi kreću u berbu, zadovoljni su ovogodišnjim prinosom, no ne i cijenom, koja je na početku sezonu 18 kuna za kilogram jagode.

Ipak, ove godine domaća jagoda će se dobro prodati, jer je poljoprivrednike pomoglo nebo i sunce, pa je naša jagoda u prednosti najmanje za desetak dana koliko je potrebno da uvozna jagoda iz Italije, Španjolske i Portugala dođe na rod, a potom i na hrvatsko tržište - govore vrgorački poljoprivrednici koji su dovezli svježe ubrane jagode na otkup.