NOVI KREDIT PROŠAO 'ISPOD RADARA'

Opačić: Ja nemam novca za reforme, moramo se zadužiti

12.04.2014 u 15:47

Bionic
Reading

Zbog ukidanja linija vlakova, zaduženja HŽ Carga i rasprave o ćirilici, u četvrtak je bila slabo zapažena odluka Vlade o novom zaduženju kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Za Projekt modernizacije sustava socijalne zaštite diže se kredit od 70 milijuna eura, a za ovu godinu zatražen je predujam od 1,2 milijuna američkih dolara. Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić odluku je objasnila u razgovoru za tportal

Vlada je donijela odluku o sklapanju Ugovora o predujmu radi osiguranja sredstava u iznosu koji neće prelaziti 1,24 milijuna američkih dolara. Ukupno zaduženje iznosi 70 milijuna eura koji će biti potrošeni do 2019. godine. Prema ugovoru financirat će se tehnička pomoć u pripremi i izradi plana razvoja Jedinstvenog novčanog centra, razvoja Jedinstvenog tijela vještačenja te nabave informatičke opreme za urede državne uprave.

Preko Jedinstvenog novčanog centra bi se, podsjećamo, trebale od 2015. godine isplaćivati sjedinjene socijalne naknade i dogovarati sva socijalna prava građana. Predviđeno je da cijela reforma bude gotova do 2019. godine.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ne sjeća se točno iznosa kamate koja će se plaćati uz navedeni kredit, ali zna da je to jedna od najpovoljnijih kamata koju se danas može dobiti na tržištu. 'Bez zajma nema ni reformi, a kako je to vrlo povoljan kredit, nismo imali izbora nego zadužiti se. Reformom ćemo uvesti reda u svim segmentima državne uprave, posebno u socijali, informatizaciji sustava...', rekla je Opačić za tportal.

Naglašava da financijski dio državne reforme vodi Ministarstvo financija, dok ona vodi 'politički dio'. 'Ja nemam novca za reforme. U mom ministarstvu su samo transferi prema građanima bez kapitalnih ulaganja. U ovakvoj uštedi, nema prostora za financiranje reformi', objašnjava Opačić.

Kaže da će IBRD financirati reforme po pojedinom koraku kako se ne bi kasnilo s provedbom. 'Mi smo već krenuli u predradnje oko Jedinstvenog novčanog centra kako bismo već u rujnu počeli s isplatama objedinjenih socijalnih naknada preko ureda državne uprave. Nadamo se da ćemo taj rok moći ispoštivati', rekla je Opačić tportalu.