KRISTIĆ PODNIO OSTAVKU

Etičko povjerenstvo 'otkantalo' udrugu Željke Markić

11.04.2014 u 14:26

Bionic
Reading

Etičko povjerenstvo HRT-a zaključilo je da Stipe Alfier nije kriv jer je kao voditelj središnji Dnevnik HTV-a 29. ožujka odjavio ovim riječima: 'Hrvatska je na dva sata leta od Engleske, a tisuću svjetlosnih godina od nje, u što smo se na nedavnom referendumu imali priliku uvjeriti.' Njegova odjava uznemirila je duhove u udruzi 'U ime obitelji' koji su odmah uputili prosvjedno pismo Prisavlju tražeći ispriku jer su, tvrde, Alfierove riječi uvrijedile sve građane koji su na bračnom referendumu zaokružili ZA

Etičko povjerenstvo je, doznajemo, zaključilo da sporna rečenica nije komentar, nego odjava pa je stoga svaka daljnja rasprava na ovu temu postala izlišna. Jedini mogući zaključak bio je da Stipe Alfier nije kriv. Zbog ovakvog raspleta situacije ostavku na mjesto predsjednika HRT-ova Etičkog povjerenstva podnio je Nikola Kristić te je u svom izdvojenom mišljenju naveo zašto ne dijeli razmišljanje svojih kolega iz Povjerenstva. Kristić naime smatra da je sporna odjava Dnevnika bila komentar, koji Etički kodeks HRT-a u toj varijanti strogo zabranjuje. No odbio je javno obrazlagati razloge svoje ostavke kazavši samo da je, što se njega tiče, gotovo predsjedanje Etičkim povjerenstvom HRT-a.

Glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin Jelenc, zatečena Kristićevom ostavkom, pojasnila nam je da je on i dalje formalno predsjednik Etičkog povjerenstva dok ono ne prihvati njegovu ostavku. Uz Kristića, o etičkim standardima na HRT-u skrbe još ovi djelatnici javne televizije: Marija Gerbec Njavro (HR), Jagoda Martinović (HTV), Mirna Zidarić (Sport, HTV), Eleonora Korošić Knez (Znanost, HTV), Andrea Čakić (HR), Jana Haluza (HR), Tomislav Pulić (HRT, producent) i Zvonko Varošanec (HTV).

Podsjetimo, Alfierova sporna odjava referirala se na prilog u kojem se govorilo o stupanju na snagu zakona u Engleskoj i Walesu prema kojem su homoseksualni brakovi izjednačeni s heteroseksualnima.

Zbog njegova komentara odmah su se oglasili iz udruge U ime obitelji i medijima poslali priopćenje u kojem, između ostalog, stoji da 'ovakvi i slični prilozi ne doprinose objektivnom informiranju gledatelja, ne zastupaju različitost mišljenja gledatelja, nepristranost te vijest nije prikazana profesionalno i korektno. Kroz televizijski se prilog, bez uporišta u stvarnosti i znanstvenog utemeljenja, provlači i promovira zaključak da su civilizacijski napredna društva samo one države koje su izjednačile dvije, po prirodi stvari, različite zajednice te brakom nazvale i zajednički život dviju osoba istog spola'.

Na priopćenje iz 'U ime obitelji' ekspresno je reagirao Tomislav Špoljar, v.d. šefa Informativno-medijskog servisa, te Etičkom povjerenstvu prijavio Alfiera zajedno s njegovim zamjenikom Damirom Smrtićem. Prijavu Etičkom povjerenstvu HRT-a Alfier nije želio komentirati.