SLUČAJ POREZNE U SISKU

Lalovac i Smiljanec: Sve je bilo po zakonu!

10.04.2014 u 19:22

Bionic
Reading

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac i šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec sazvali su izvanrednu press konferenciju te poručili javnosti da Porezna uprava u Sisku nije učinila ništa protuzakonito. Naime, kažu da kada bi se nekretnina auto kuće Lav Auto Popec u Sisku danas procjenjivala, po njihovim pravilnicima cijena bi bila identična onoj koju je Porezna uprava u Sisku napravila 2012. godine

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel trenutno je u istražnom zatvoru zbog sumnji da je naložila šefu Porezne uprave u Sisku Marijanu Pešunu da preuveliča vrijednost u procjeni nekretnine koju je županija kupovala za zgradu Hitne pomoći. Dok u USKOK-u očito smatraju da je bilo malverzacija u procjeni nekretnine, šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec tvrdi kako je procjena obavljena po zakonu.

Nije prošlo ni 24 sata otkako je premijer Zoran Milanović zatražio očitovanje Porezne uprave, a već je zamjenik ministra financija Boris Lalovac u Poreznoj upravi na izvanrednoj konferenciji za novinare govorio sljedeće: 'Dva puta smo provjerili procjenu sporne nekretnine i možemo reći da se postupalo po zakonu. Radilo se sukladno našim internim procjenama i postupcima, vrijednost nekretnine je proizašla iz Preglednika tržišne vrijednosti nekretnina kojega primjenjuju sve ispostave poreznih uprava u Hrvatskoj.'

Lalovac tvrdi da je sustav jasan i transparentan te ponavlja da je interna revizija provedena čak dva puta.

'Da danas radimo procjenu vrijednosti te nekretnine, ona bi bila ista. Preglednikom o tržišnoj vrijednosti nekretnina izbjegli smo da svaki djelatnik Porezne uprave autonomno određuje procjenu vrijednosti', rekla je Čavlović Smiljanec. Dodala je da je vrijednost procijenjena na 8.000 kuna po metru kvadratnom, odnosno nekretnina je procijenjena na više od 10 milijuna kuna.

Upitana da pojasni kako je moguće da je županica upravo zbog tog slučaja, između ostalog, u istražnom zatvoru, Čavlović Smiljanec kaže: 'Ja ne želim pričati o tome što USKOK i DORH govore. Porezna uprava je postupala po zakonu. Morate pitati njih što im je bilo sporno.'

Na dodatno pitanje je li kontaktirala Pešuna oko ovog slučaja, Nada Čavlović Smiljanec rekla je da nema komentara, no naknadno je dodala da Pešun i dalje redovno dolazi na svoj posao šefa Porezne uprave u Sisku.

Podsjetimo, županica Lovrić Merzel sumnjiči se da je u dogovoru s Bernardom Popecom, direktorom auto kuće Lav Auto Popec, kupila autosalon za 9,8 milijuna kuna. Mediji su izvijestili da USKOK ima mišljenje vještaka, po kojem je salon vrijedio 4,2 milijuna kuna manje. Istovremeno, Pešun je navodno posvjedočio USKOK-u da je Merzel tražila od njega da Porezna procijeni zemljište na oko 10 milijuna kuna.

Županica Lovrić Merzel tvrdi da nikada nije upoznala Popeca te da su za objekt koji je prodao županiji postojale tri procjene vrijednosti kojima je vjerovala, kao i da je cijeli posao vodila konzultantska kuća.