SABOR O ĆIRILICI

'Onaj tko je pozvao na bojkot ili je totalni idiot ili provokator'

10.04.2014 u 17:52

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u popodnevnim su satima započeli raspravu o zaključku Odbora za Ustav da se od Vlade zatraži provjera broja i vjerodostojnosti potpisa kojima se zahtijeva raspisivanje referenduma o ćirilici, odnosno o promjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. U tehničkoj raspravi, svi zastupnici podržali su da se od Vlade zatraži prebrojavanje potpisa, no nije moglo proći bez osvrta na posljednja događanja u Vukovaru

Naime, neki dan na stranicama jednog portala pojavio se poziv na bojkot trgovina u Vukovaru koje su navodno u vlasništvu građana srpske nacionalnosti, ali i na bojkot srpskih proizvoda. Čvrsta osuda danas je stigla iz HDZ-a, čiji je Vladimir Šeks upozorio da do nekih događaja možda ne bi došlo da je u Saboru procedura vezana uz referendum pokrenuta još u prosincu kada su potpisi za referendum predani.

'Da se išlo u razumnom roku, izbjegle bi se neželjene pojave koje su opteretile međunarodne odnose i dovele do ružnih zbivanja i bacile jednu ružnu sliku na Hrvatsku. Kruna te ružne slike je ono što je neki dan bilo na jednom portalu gdje je jedan autor, pitanje je li stvarna osoba ili izmišljeno ime, pozvao na bojkot 35 građana srpske nacionalnosti. To je ili čin ljudskog ili političkog idiota ili provokatora. To je atentat na dobre međunarodne odnose i visoke demokratske standarde u zaštiti ljudskih prava i atentat na ustavni poredak. Ne znam što bi bilo bolje – da se radi o totalnom idiotu ili perfidnom podmetanju', kazao je Šeks.

HDZ će, dodao je, podržati zaključak da se zatraži prebrojavanje potpisa, no upitao je zašto se to nije napravilo prije četiri mjeseca.

'Odgovornost snosi Milanović koji je stvarao klimu i ozračje izjavama da 'dok je predsjednik Vlade, da nema referenduma i da nema što Ustavni sud raspravljati, da se to treba otepsti u Saboru, da se potpisi trebaju zanemariti'. Da je postupio u skladu s ustavnim ovlastima, onda bi on postupio na način da bi dao politički nalog predsjedniku Odbora za Ustav da sazove sjednicu Odbora. Umjesto toga je moj kolega Grbin morao četiri mjeseca izbjegavati novinare, skrivati se, bježati i tražiti bilo kakve izgovore zašto ne saziva sjednicu Odbora', kazao je Šeks.

Nakon što u Vladi prebroje potpise, Šeks smatra da se pitanje mora poslati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. 'Neka i Ustavni sud podnese svoj dio odgovornosti', kaže Šeks.

Prst krivnje u Milanovića uperio je i HDSSB-ov Josip Salapić. 'Previše vremena. Nije Peđa Grbin držao taj prijedlog u svojoj ladici. Gospodin Milanović je, po nama, pogriješio što je ovo pitanje ovako dugo otvoreno', rekao je Salapić, pozvavši institucije da se što prije obavi provjera broja i vjerodostojnosti potpisa.

Do zahtjeva za referendumom ne bi došlo, kaže Salapić, da se u Saboru raspravilo o dvojezičnosti u Vukovaru, kako je to još u rujnu prošle godine predložio HDSSB. A možda bi se i neke stvari izbjegle da se oglasio Ustavni sud. 'Vjerojatno je postojao revolt prema Ustavnome sudu, a onda i prema oporbi u Hrvatskome saboru, a onda i prema organizatorima ove inicijative, a to je da se s ovim odugovlači, da jednostavno se ostavi vremenu pa što bude, bude ss time. Mi smatramo da to nije u redu i da se to moglo izbjeći', kazao je Salapić.

'Kažu da je demokracija nježna biljka. Ja bih rekao da je neposredna demokracija u Hrvatskoj tek počela klijati i taman kada proviri iznad površine zemlje potrudimo se tu klicu trgati', započeo je svoje izlaganje Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

Lesar je također krivicu za odugovlačenje djelomice prebacio na premijera Milanovića. 'Zbog tih četiri mjeseca iščekivanja, otezanja i političke nespremnosti odlučivanja hrvatsko društvo se podijelilo, dijeli se i podijelilo se da je došlo do tog nivoa da imamo javne pozive na bojkot određenih usluga zbog nacionalne pripadnosti vlasnika', kazao je Lesar.

Ponovio je da što prije treba izmijeniti Zakon o referendumu te reći konkretno koja je to brojka 10 posto birača. Kao i na jučerašnjoj sjednici Odbora za Ustav, Lesar je ponovno zatražio da Sabor istovremeno sa zahtjevom za prebrojavanje potpisa od Ustavnog suda odmah zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

'Jeste doista sigurni da će vladajuća većina nakon prebrojavanja potpisa donijeti odluku da pitanje šalje Ustavnom sudu ako to nije spremna učiniti sada? I ako to nije bila spremna učiniti protekla četiri mjeseca. Ja izražavam veliku rezervu spram političke odluke da će nakon proteka dva ili tri mjeseca brojenja doći prijedlog Saboru da s pitanjem idemo prema Ustavnom sudu. Bojim se i sada javno izražavam strah da će doći prijedlog zaključka da Sabor odbija raspisati referendum jer pitanje smatra protuustavnim', kazao je Lesar.

Dok je oporba, točnije Šeks, prozivala premijera Milanovića, u obranu mu je stao SDSS-ov Milorad Pupovac.

'Lako je kritizirati tuđega šefa, ali demokracija je u tome da kritiziraš i svoga. A u ovoj stvari nema baš nedužnih šefova. Više je bilo šefova koji su podržavali stožersku atmosferu u Hrvatskoj pod firmom demokracije i šefova na Prisavlju i šefova na Markovom trgu i sentimentalnih šefova prema demokratskim slobodama izražavanja na drugim brdima. Moguće je da naš premijer nije uvijek najbolje izvodio ono što je smatrao opravdanom politikom, ali je li on baš bio jedini koji je kreirao atmosferu u zemlji, je li on baš bio jedini koji je posezao za nasiljem u ovoj zemlji i koji je izvikivao anticivilizacijske, antićirilične i antisrpske poruke?', kazao je Pupovac.

Ćirilica, dao je do znanja Pupovac, nije najvažnija stvar u ovoj zemlji. 'Mi znamo da govorimo u ime zemlje koja je sve gladnija. Mi znamo da govorimo u ime naroda koji je sve besposleniji, mi znamo da govorimo u ime naroda u kojem mi sve manje odlučujemo, a odlučuje netko drugi, ali, eto, ostala nam je ćirilica da pokažemo da imamo još o čemu odlučivati. Ostala nam je ćirilica da još pokažemo oko čega se imamo tući. Ako je to još jedino što nam je ostalo, doista nam je ostalo malo. I, molio bih vas, nađite malo bolje bojno polje nego što je to', kazao je Pupovac, dodavši da je najveći problem netolerancija.

SDP-ov Peđa Grbin ponovio je kako u toj stranci smatraju da je referendum nedopušten. 'Zato što nije moramo jasno pitati Ustavni sud da i on to još jednom procijeni i da potvrdi to naše stajalište. Oko ovoga nema dvojbe. Ovo je procedura koja je propisana, druge nema. Dio piše i u Ustavu, Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, Zakonu o referendumu, dio smo kroz rad Hrvatskog sabora, kroz parlamentarnu praksu stvorili', jasno je rekao Grbin.

Osvrnuo se i na kritike uperene prema predsjedniku SDP-a i premijeru Milanoviću. 'Ja ću govoriti o odgovornosti koju smo preuzeli mi u vladajućoj koaliciji, ali i onoj odgovornosti koju je preuzeo prije svega jedan dio oporbe. Naša je odgovornost u vladajućoj koaliciji bila provoditi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i pristupni ugovor odnosno europsku pravnu stečevinu. I to smo činili i za to smo, priznajem, krivi. Odgovornost opozicije je bila ukazati nam gdje eventualno u tome griješimo, a ne zbog toga nas napadati. Ne u nedjelju potpisivati jedno, a u ponedjeljak govoriti drugo', zaključio je Grbin.

326357,326216,326068,320410