BURNO NA IBLEROVOM

Milanović najavio da će 'stisnuti' Linića

10.04.2014 u 09:45

Bionic
Reading

Govoreći o pljački koja se 'navodno dogodila u Sisačko-moslavačkoj županiji', predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je nakon sjednice Predsjedništva stranke u srijedu navečer da se među puno mogućih kaznenih djela o kojima se govori ističe pljačka pet milijuna kuna, što je 'jako teška inkriminacija, a naročito zato što se u toj cijeloj priči pojavljuje i ispostava Porezne uprave u Sisku koja je dala procjenu na vrijednost nekretnine koju sada DORH temeljito osporava'

'Ja ću već sutra ujutro naložiti ministru financija da nam podastre, na Vladi i meni osobno, detaljno izvješće o konkretnoj procjeni, o razlozima za tu procjenu, o načinu rada, jer  se tu radi o povjerenju u jednu od važnijih državnih institucija. I to je jako važno za pravni promet, za povjerenje građana. Moramo biti na čisto, barem mi u Vladi, da je učinjeno sve po zakonu. Ako nije, neće biti dobro', rekao je Milanović nakon završetka trosatne sjednice na kojoj je vrh stranke raspravljao o slučajevima sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel te vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, čije su ostavke na stranačke dužnosti prihvaćene, ali oni ostaju u SDP-u.

Na konkretno pitanje hoće li biti smjena, predsjednik SDP-a nije spomenuo ni Merzel ni Sabu. Ponovio je da će naložiti ministru financija, koji je u vertikali nadležan za Poreznu upravu, detaljno izvješće o konkretnom slučaju, a i inače o sustavu procjena nekretnina. 'Jako je važno da građani imaju povjerenje i da znaju da Porezna uprava objektivno i profesionalno procjenjuje vrijednost nekretnina, jer o tome ovisi previše stvari u zemlji', naglasio je Milanović.

Podsjetimo, DORH i USKOK osporavaju da je prostor bivše autokuće Lav Auto Popec (1.100 m2 i 900 m2 zemljišta) vrijedio 10 milijuna kuna, na koliko ga je procijenila sisačka ispostava Porezne uprave. Za 9,8 milijuna kuna kupila ga je županica Lovrić Merzel za potrebe Zavoda za hitnu medicinu, iako je Županijska skupština donijela odluku o gradnji Zavoda na lokaciji Jodnog lječilišta u sklopu Opće bolnice Sisak. Vlasnik autosalona Bertol, Tomislav Bertol, posvjedočio je da je županiji bezuspješno nudio svoj autosalon (676 m2 i 1.000 m2 zemljišta i parkinga) za 3,6 milijuna kuna.

Odluka o ostavci na županici Merzel

Dobro je da su Sabo i Lovrić Merzel odstupili sa svih svojih stranačkih dužnosti, kazao je Milanović, dodajući da se 'istina trenutno utvrđuje'.

'Protiv Željka Sabe su trenutno na snazi tri optužnice, a protiv Marine Lovrić Merzel nije na snazi nijedna optužnica do kraja istrage. Dakle, u ovom trenutku znamo vrlo malo, to opterećuje stranku, ovakvim stvarima se ranije nismo bavili i to nikada nije lijepo', rekao je Milanović, dodajući da će se vidjeti koliko će građani znati cijeniti i razlikovati stranke u Hrvatskoj i njihov pristup problemima.

Upitan hoće li SDP podržati Željka Sabu kao kandidata na izborima u Vukovaru, Milanović je odgovorio: 'Mi očekujemo da gospodin Sabo shvati da ne bi smio biti kandidat SDP-a'.

Što sa županicom Lovrić Merzel? 'Samo me nemojte pitati što bih učinio na njenom mjestu, jer to ne znam, ni kroz kakvu dramu prolazi. Ne mogu odgovarati na hipotetska pitanja. To je nešto s čim se ona treba u ovom trenutku nositi i sama odlučiti. Da, nije jednostavno, nije lako. Ona je izabrana kao osoba, a bila je kandidat SDP-a. Što je tu pretegnulo, to je teško reći. U ovom trenutku, ona više nije u užem stranačkom vodstvu odstupila je sama što cijenimo, a dalje je na njoj. I to će uvijek biti tako i nema dva ista slučaja', rekao je Milanović.

Na glavni ulaz ušli samo Zlatko Komadina, Rajko Ostojić, Arsen Bauk i Željko Jovanović

Sastanak Predsjedništva na tu temu najavljen je prošli tjedan zbog optužbi Uskoka protiv dvoje sada već bivših članova Predsjedništva koji su u ponedjeljak podnijeli ostavke na stranačke dužnosti.

Dolazeći na sjednicu, član predsjedništva Arsen Bauk novinarima je rekao da ne želi davati prognoze o odluci predsjedništva. 'Kolege su svojim političkim potezom u mnogo čemu olakšali članovima predsjedništva današnju raspravu', rekao je Bauk.

Član predsjedništva Zlatko Komadina rekao je da će se razgovarati o svemu. Novinari su ga, naime, pitali hoće li se razgovarati o političkoj šteti za SDP zbog slučajeva Lovrić Merzel i Sabo. 'Ono što se dogodilo ne može se popraviti. U životu je inače tako, što se dogodi, to je povijest, razgovarajmo o budućnosti', dodao je.

Komadina smatra da je pred SDP-om svijetla budućnost, a na pitanje kakva je budućnost Lovrić Merzel i Sabe, odgovara: 'Nisam prorok, nitko nema kristalnu kuglu. Znate, treba po onoj Božjoj, ne činimo drugome ono što ne želimo da drugi čini nama. Treba se držati malo i toga.'

Član predsjedništva Rajko Ostojić dodao je, pak, da su i on i Komadina sve rekli jutros u Rijeci u izjavi nakon otvaranja Centra za specijalističku dentalnu zdravstvenu zaštitu u Rijeci.

Komadina je tada rekao da Lovrić Merzel pravno gledajući ne mora dati ostavku i na mjesto županice, ali da je to etički dvojbeno. 'Ne bih želio prejudicirati raspravu i eventualne odluke s današnje sjednice predsjedništva stranke. Takav je dogovor', istaknuo je.

Ostojić je, pak, rekao da su podnošenjem ostavki Lovrić Merzel i Sabo povukli politički potez te da treba pričekati što će pokazati istraga.

Rekao je kako on osobno neće tražiti isključenje Lovrić Merzel iz stranke, a na pitanje bi li ona trebala dati ostavku i na mjesto županice, Ostojić nije izravno odgovorio već je rekao da je ona izabrana županica, neposredno izabrana na to mjesto u trećem mandatu.

Protiv županice Lovrić Merzel, koju se tereti za milijunske zlouporabe, nedavno je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Sabu, pak, Uskok tereti za podmićivanje dvoje vukovarskih vijećnika HDZ-a te pronevjeru novca uplaćenog za ljetovanje vukovarske djece.

Da će zbog toga Predsjedništvo raspravljati o njihovoj suspenziji ili isključenju iz stranke u subotu je potvrdio glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, kazavši da time žele umanjiti političku štetu za stranku.

Dragovan je tada rekao da je od oboje očekivao da sami povuku potez 'kao odgovorni ljudi koji su godinama branili boje SDP-a u svojim sredinama i bili izabrani u Predsjedništvo stranke'.

Taj je potez uslijedio dva dana kasnije ostavkama Lovrić Merzel i Sabe na njihove stranačke dužnosti.