'NAJVEĆI TROŠAK'

Pitka voda navodnjava golf terene u Istri

20.08.2009 u 12:23

Bionic
Reading

Jedan od uvjeta za izgradnju golf igrališta Crveni Vrh kraj Savudrije bilo je da investitor, tvrtka Rezidencija Skiper, uz korištenje vode iz vodovoda za zalijevanje zelenih terena, predvidi i zamjenski izvor vodoopskrbe te ispita mogućnost korištenja pročišćenih otpadnih voda u svrhu navodnjavanja

Početkom kolovoza, pet godina nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša, uz gore navedeni uvjet, izdalo rješenje da je to golf igralište prihvatljivo za okoliš, igralište je otvoreno, iako se kao jedini izvor za navodnjavanje 80 hektara terena koristi isključivo pitka voda iz Istarskog vodovoda, piše Glas Istre.

Rezidencija Skiper radi i protivno županijskom prostornom planu! Naime, po ovom se dokumentu voda iz vodoopskrbnog sustava ne smije u normalnim uvjetima koristiti za održavanje golf igrališta, već samo u izvanrednim, kad vlada dugotrajna suša, i to tek nakratko noću, kad nije prioritetna vodoopskrba stanovništva.

Crveni Vrh nije usamljeni slučaj

Uz Crveni Vrh, zasad su dozvolu za navodnjavanje terena pitkom vodomdobili golf tereni Stancija Grande u Vrsaru, Markocija kraj Umaga iPraščarija kod Novigrada. Vodu iz vodovoda za terene neće koristi golfigrališta Fratarska šuma kod Karigadora, Brkač kraj Motovuna i SanMarco kod Rovinja.

Iako i ta odredba zvuči blago rečeno čudno, jer se omogućava zalijevanje golf igrališta pitkom vodom upravo u najsušnijim periodima, još je spornije to što Rezidencija Skiper pitku vodu za svoj golf teren na Crvenom Vrhu koristi svakodnevno, a ne samo kad je suša!

'Pitku vodu koristimo jer imamo takvu mogućnost sukladno vodoopskrbnim uvjetima Istarskog vodovoda u sljedećim količinama: maksimalna dnevna količina 3.500 kubika, a maksimalna godišnja 300.000 kubika. Igralište je tek uređeno, a redovito navodnjavanje je uvjet njegove kvalitete. Dnevno smo protekli mjesec trošili od 700 do 800 kubika vode. Podmirenje računa za vodu najveći je fiksni trošak u poslovanju golf igrališta', rekla je za Glas Istre Ljubica Marfan, direktorica Rezidencije Skiper, koja veli da su razmatrali mogućnost desalinizacije, no to se pokazalo neizvedivim. Veli da ni korištenje otpadnih voda u ovom slučaju nije moguće.

Kaže da stoga razmatraju korištenje podzemnih voda, za što su, uz dozvolu Hrvatskih voda, već obavili hidrogeološka istraživanja.

Kako je moguće da je tek naknadno utvrđeno da ni desalinizator, pa čak ni sustav pročišćavanja otpadnih voda, nije moguće izgraditi na Crvenom Vrhu, ali je usprkos tome golf igralište dobilo dozvolu za rad? U Ministarstvu kažu da nisu nadležni za kontrolu ispunjava li ovaj golf teren uvjete iz njihova rješenja te da se obratimo Istarskoj županiji. Upit je proslijeđen nadležnima u Županiji, koji su rekli da će odgovoriti tijekom tjedna.