UKOTVLJENA ŽUPANICA

Lovrić Merzel mogu smijeniti samo građani na referendumu

08.04.2014 u 21:08

Bionic
Reading

Prema mišljenju analitičara, ostavke Željka Sabe i Marine Lovrić Merzel na stranačke funkcije u SDP-u stigle su prekasno - i kada se gleda njihov potez, ali i potez predsjedništva stranke. No građane zanima zašto odmah nakon otkrivanja afera nisu dali ostavke na mjesto gradonačelnika i županice

Sabo je zasad ostao bez funkcije gradonačelnika jer Gradsko vijeće nije izglasovalo proračun pa će Vukovarci na izvanredne izbore. No ostaje pitanje hoće li ga stranka ponovno kandidirati, izvještava HRT

Lovrić Merzel, s druge strane, mogu smijeniti jedino građani na referendumu. Što se zakona tiče, prije pravomoćne presude, smjene s javne funkcije nema.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić komentirao je slučaj sisačko-moslavačke županice u razgovoru s novinarima u Američkoj trgovačkoj komori. Rekao je kako postoji potreba da se izmjenama Zakona o lokalnoj i regionalnoj upravi spriječi mogućnost da neposredno birani lokalni dužnosnici mogu obavljati javne dužnosti i nakon sudskih optužnica i presuda. Mislim da dugoročno nije prihvatljivo da osuđenoj osobi budu dostupna javna sredstva, rekao je. No naglasio je da postoji razlika između pravomoćne presude koju mi svi moraju poštovati i postupka koji je tek počeo i gdje vrijedi presumpcija nevinosti.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a i član predsjedništva SDP-a Davor Bernardić izjavio je da na ostavke Marine Lovrić Merzel i Željka Sabe na stranačke funkcije gleda kao na rasterećenje SDP-a dok traje istražni postupak.

Svatko u SDP-u nosi svoju moralnu odgovornost prema kolegama, društvu za koje se bori i stranci u koju je ušao i koju zastupa. Gledam na to kao na rasterećenje SDP-a u procesu u kojem oni dokazuju svoju nevinost, odnosno dok traje istražni postupak, rekao je Bernardić novinarima nakon konferencije zagrebačkog SDP-a o sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

HRT-ov prilog možete pogledati ovdje