ODLUKA KOJA ŽIVOT ZNAČI

Novi 'pametni' lijekovi na listi HZZO-a

08.04.2014 u 19:14

Bionic
Reading

Četrnaest novih lijekova uvršteno je na na Osnovnu listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), među kojima i sedam novih tzv. pametnih lijekova za liječenje malignih bolesti

Kako se doznaje u HZZO-u, odluka o uvrštavanju novih lijekova na listu sutra će biti objavljena u Narodnim novinama.

Zahvaljujući tome, hrvatskim pacijentima uskoro bi trebao biti dostupniji lijek vemurafenib, komercijalnog imena Zelboraf, za liječenje metastatskog melanoma.

Naime, zbog visoke cijene taj je lijek bio nedostupan većini oboljelih iako je već neko vrijeme odobren od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Za liječenje malignih bolesti na Osnovnoj listi HZZO-a našli su se i klofarabin (za liječenje djece koja boluju od akutne limfoblastične leukemije), trabektedin (za liječenje sarkoma), pazopanib i everolimus (za liječenje karcinoma bubrega), gefitinib (za liječenje karcinoma pluća) i pleriksafor (za liječenje bolesnika s limfomima i multiplim mijelomom).

Za sve te lijekove sklopljeni su ugovori o financiranju, napominju u HZZO-u.

Također, na Osnovnu listu lijekova uvršten je liksisenatid (za šećernu bolest), fenofibrat+simvastatin (za liječenje povišenih masnoća u krvi), mikafungin (za liječenje gljivičnih infekcija), maravirok (za liječenje HIV infekcija), lipegfilgrastim (za liječenje neutropenije u bolesnika s malignom bolesti), tizanidin (za liječenje spastičnosti povezane s multiplom sklerozom ili ozljedom ili bolesti kralježnične moždine) i aflibercept (za liječenje makularne degeneracije).

Isto tako, uvrštena su još 77 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi.

Na Osnovnoj listi lijekova proširena je indikacija uz lijek adalimumab koji se može primjenjivati i za liječenje djece koja boluju od Crohnove bolesti.

Za ukupno 205 oblika lijekova prihvaćen je prijedlog za snižavanje cijena. Na Osnovnoj listi lijekova, uz suglasnost ministra zdravlja, odobreno je povišenje cijena za ukupno 8 oblika lijekova.

Na Dopunsku listu stavljeno je pet novih lijekova: racekadotril (za liječenje akutnog proljeva u djece do 30 mjeseci starosti), dapagliflozin (za liječenje šećerne bolesti), flutikazonfuorat+vilanterol i aklidinijev bromid (za liječenje kronične opstruktivne plućne bolesti) i betahistin (za liječenje Menierovog sindroma).

Isto tako, na Dopunsku listu lijekova uvršteno je 9 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi. Na Dopunskoj listi proširena je indikacija uz lijek ivabradin koji se može primjenjivati i za liječenje kroničnog zatajenja srca.

Za ukupno 30 oblika lijekova prihvaćen je prijedlog za sniženje cijene, od toga je 18 oblika promijenilo status iz Dopunske na Osnovnu listu lijekova. Zavojni materijal također je uvršten na liste lijekova s utvrđenim cijenama, ukupno 47 na osnovnu i 10 na dopunsku listu.