ZABAVA ILI UGROZA?

U ime obitelji: Zabranite party; Queer Zagreb: Ta su vremena prošla

04.04.2014 u 17:26

Bionic
Reading

Udruga U ime obitelji zatražila je od ministra unutarnjih poslova da zabrani okupljanje koje pod nazivom 'Željka M Party – Uđi mi u ustaV' organizira Queer Zagreb jer smatraju da mu je namjera širiti mržnju prema čelnici udruge Željki Markić, dok je Queer Zagreb odgovorio da je vrijeme u kojem policija nadzire slobodno vrijeme građana prošlo.

Udruga je priopćila da je iz samog naslova i pozadine poziva u kojoj stoji glasački listić za provedbu referenduma o braku vidljivo da je okupljanje usmjereno radi širenja mržnje i nesnošljivosti te je usko vezano za uspješno održani referendum o ustavnoj zaštiti braka kao životne zajednice žene i muškarca.

Zahtjev za preispitivanje i zabranu skupa udruga U ime obitelji uputila je i zagrebačkoj policiji te Ministarstvu kulture koje financira aktivnosti Queera novcem poreznih obveznika. Napominje da je već triput tražila da se prestanu financirati platforme i portali koje šire govor mržnje, ali nije dobila odgovor.

'Festival i platforma agresivnih homoseksualnih aktivista i lobista, koje financira i Ministarstvo kulture, nastavlja sa širenjem nesnošljivosti i mrženje prema svim neistomišljenicima', tvrdi udruga.

Ocjenjuje da se namjernim iznošenjem neistina, ismijavanjem, vrijeđanjem i poticanjem na mržnju prema osobama koje se zalažu za brak kao zajednicu žene i muškarca i za zaštitu djece od mogućnosti da ih posvajaju homoseksualni parovi nastoji zastrašiti neistomišljenike i ograničiti slobodu govora u Hrvatskoj.

'Ako kažete da je u interesu djeteta da ga odgajaju biološki otac i majka ili zajednica koja je ovoj najsličnija, izlažete se napadima, šikaniranju i vrijeđanju Queera i sličnih lobističkih grupa koje izravno narušavaju sigurnost i integritet svih podupiratelja U ime obitelji', kažu u udruzi.

Navodeći kako su se njezini volonteri i podupiratelji često bili napadani tijekom izjašnjavanja građana o potrebni raspisivanja referenduma o braku, udruga U ime obitelji zaključuje da bi održavanje najavljenog okupljanja poticalo daljnje nasilje i širilo nesnošljivost.

U ime obitelji očekuje da Ministarstvo kulture prestane financirati takve portale, a da ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić osigura jednaku zaštitu svim građanima – onima koji podupiru odnos njega i njegove Vlade prema braku i obitelji i onima koji ga drže nedemokratskim i protiv interesa djece, braka i obitelji.

Mržnja o kojoj govori gđa Markić nije dio našeg vokabulara

Umjetnički direktor Queer Zagreb Sezone Zvonimir Dobrović odgovorio je pak da Queer Zagreb Sezona, ne samo da je program s više od stotinu događanja godišnje, već je međunarodno prepoznat program koji omogućuje brojne umjetničke razmjene domaćih i inozemnih umjetnika čime i spada u javne kulturne potrebe u Hrvatskoj već dvanaest godina.

'No, ne zaboravljamo da je u srži našeg postojanja i propitivanje homofobije i društvene diskriminacije LGBT osoba. Što se Queerove zabave tiče, budući da se hrvatska demokracija prošle godine loše provela organizacijom referenduma, ove joj godine Queer Zagreb želi organizirati dobar provod jednim queerovskim partijem', naveo je u izjavi Hini umjetnički direktor Queer Zagreb Sezone.

Naglasio je da mržnja o kojoj govori Markić nije dio našeg vokabulara, već samo dobra glazba uokvirena još boljom satirom. 'Vrijeme o kojem gospođa Markić možda sanja, a u kojem policija nadzire slobodno vrijeme svojih građana je prošlo, a vjerujemo duboko i da se još uvijek nije vratilo', zaključio je Dobrović.

Queer Zagreb je objavio na svojim internetskim stranicama da Queer Zagreb Sezona mijenja ime u Festival demokracije i da je njihovo prvo događanje postreferendumski i preduskršnji Željka M Party u proslavu hrvatskim Ustavom zagarantirane bračne nejednakosti zakazano za 17. travnja u Vip klubu u Zagrebu.

'Zajedničkim snagama uđimo u ustaV! Misli kao Željka. Budi Željka. Uđimo u Ustav – riječ je Željkina', stoji u pozivu Queer Zagreb.