MULJAŽE NA HDZ-ovim IZBORIMA

Kako je Buljubašić priskrbio glasove Sanaderu

19.08.2009 u 16:46

Bionic
Reading

U slučaju Rade Buljubašića iz dana u dan u javnost isplivaju novi detalji. Doznali smo tako da je Buljubašić bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera zadužio ne samo lobiranjem za glasove iseljenika, već i doslovno izbornim makinacijama i krađom glasova na unutarstranačkim izborima 2000. godine

'Čovjeka sam vidio dva puta u životu. Bilo je to na izbornom saboru HDZ-a 2000. godine. U dvorani Globus na Velesajmu organizirao je Večer iseljenika na kojoj je lobirao za Ivu Sanadera. Također je sređivao akreditacije za sudjelovanje na stranačkom saboru na kojem se biralo novo vodstvo i tako je uspio Nevena Juricu progurati kao izaslanika za iseljenike iz Australije, što ovaj nikako nije mogao biti, budući da je Juričina jedina veza s Australijom bio veleposlanički mandat (od 1992. do 1995. godine). Čuo sam da je još neke ljude uspio progurati da glasaju na stranačkim izborima', ispričao je za tportal Ivan Drmić, saborski zastupnik HDSSB-a.

Drmić je 2000. bio član HDZ-a i zajedno je s Branimirom Glavašem bio jedan od operativaca na stranačkim izborima 2000. godine.

Od nekadašnjeg visokopozicioniranog dužnosnika HDZ-a doznajemo da je Rade Buljubašić zajedno s Branimirom Glavašem i Nevenom Juricom doslovno otuđio 300 izaslaničkih glasova u korist Ive Sanadera.

'Također su manipulirali akreditacijama, na način da su ih davali samo onim iseljenicima za koje su znali da će glasovati za Sanadera. Istovremeno su uskraćivali akreditacije onima koji su bili naklonjeni Sanaderovu protivniku (Iviću Pašaliću). Na koncu su u Vatroslav Lisinski, gdje se održavao izborni sabor, propuštali ljude koji uopće nisu na popisu i osiguravali im pravo glasa. Za Ivu Sanadera, naravno', ispričao nam je naš izvor.

Buljubašić, kojeg se stranka po hitnom postupku u utorak odrekla izbacivanjem iz članstva, tokar je po struci, a 2006. vratio se iz Australije na nagovor Ive Sanadera. Prema Buljubašićevom priznanju, bivši premijer mu je, valjda u znak zahvalnosti za njegove usluge, sredio posao i stan u Zagrebu. Buljubašić je tako uhljebljen u HEP-u, a ta mu je tvrtke, čak i prije formalnog zaposlenja, dala na korištenje stan od 89 četvornih metara, koji je lani otkupio po upola nižoj cijeni od tržišne.

Osim posla u HEP-u i volontiranja u HDZ-u, Rade Buljubašić obnaša funkciju člana Nadzornog odbora Pomorskog centra za elektroniku u Splitu, koji je osnovala RH. Uz njega u Nadzornom odboru još su Ivo Lončar, bivši saborski zastupnik, novinar i stručnjak za poljoprivredu, koji je i predsjednik, te obavještajac Joško Podbevšek

Državno odvjetništvo navodno se zainteresiralo za slučaj Buljubašića i počelo istraživati one koji su ga zaposlili, zbog nanošenja štete Hrvatskoj elektroprivredi.