VIDOŠEVIĆEVA KANDIDATURA

HDZ šuti, opozicija napada

19.08.2009 u 15:07

Bionic
Reading

Na konačnu objavu kandidature Nadana Vidoševića na predsjedničkim izborima njegova stranka odgovorila je šutnjom, a opozicija ju je dočekala na nož. HDZ-ov službeni predsjednički kandidat je dr. Andrija Hebrang i već je bilo govora da će Vidošević biti izbačen iz stranke ako se ipak uključi u predsjedničku utrku

Hoće li se to i dogoditi pokušali smo doznati od samog Hebranga, ali i zamjenika predsjednice HDZ-a Darka Milinovića, potpredsjednika Vladimira Šeksa i glasnogovornice Sunčice Glavak, ali oni na pozive i upite poslane e-mailom ne odgovaraju.

Opozicija, međutim, Nadana Vidoševića oštro kritizira, ali se kandidati SDP-a i HNS-a uopće ne žele miješati u HDZ-ove unutarstranačke odnose i odgovarati na pitanje hoće li Vidošević morati napustiti HDZ. IDS-ov kandidat Damir Kajin misli da je Vidošević HDZ-ova rezervna varijanta i da će ostati u stranci. Kandidat Miroslav Tuđman nije danas imao vremena pročitati i komentirati Vidoševićev intervju Globusu u kojemu je potvrdio ulazak u predsjedničke izbore.

Izvanustavne ovlasti

SDP-ovci tvrde da je Vidoševićeva potvrda sudjelovanja u predsjedničkim izborima posve očekivana, ali iz njegova intervjua ne mogu iščitati ne kandidira li se ipak kao HDZ-ov član ili će biti neovisan. Vidoševićevo viđenje predsjedničkih ovlasti koje je iznio u intervjuu Globusu, Mirando Mrsić, šef izbornog stožera Ive Josipovića ocjenjuje povratkom u prošla vremena i dovođenjem u pitanje demokratskih osnova Hrvatske.

'Traženje većih, izvanustavnih ovlasti predsjednika kako bi narodu objasnili da je jedina osoba koja može upravljati ili spasiti Hrvatsku vraća nas u vremena koja su prošla. Predsjednik Hrvatske ima svoje Ustavne ovlasti i koristi ih prema Ustavu, a svako zazivanje proširenja - zato jer se želi ustavne ovlasti formirati prema predsjedničkom kandidatu - dovodi u pitanje demokratske osnove Hrvatske' – kaže Mrsić i podsjeća kako ekonomsku politiku vodi vlada, a ne šef države.

Heroji s 2.000 kuna

Na nož je na Iblerovom trgu dočekano i Vidoševićevo zazivanje heroja i kulta rada.
'Kakvi heroji? Ljudi su heroji što preživljavaju s dvije tisuće kuna, pošteno rade, a ne mogu pošteno živjeti od svog rada. Manjina, kojoj pripada i Nadan Vidošević, sudjelovala je aktivno u privatizaciji koja nas je i dovela do toga gdje smo sada' – poručuje Mrsić.

HNS-ova kandidatkinja Vesna Pusić smatra kako se Vidošević kandidira, a da nije još uvijek artikulirao svoju poziciju i da zapravo ne zna na što bi se koncentrirao, a IDS-ov Damir Kajin optužio ga je da se sukrivac za krizu u kojoj se Hrvatska nalazi.

'Da nismo u krizi već 20 godina Vidošević ne bi ni imao koliko ima. Neka objasni kako je došao do Bukovca i svega što ima' – poziva Kajin i ponavlja kako Hrvatska treba predsjednika koji neće biti predstavnik sumnjivog privatizacijskog kapitala.