VARAŽDINSKI POLITIČARI O ČAČIĆU I NARODNJACIMA

'Moja trešnja ima više karizme od budućih šefova HNS-a'

03.04.2014 u 10:58

Bionic
Reading

U Varaždinskoj županiji, aktualnoj bazi narodnjaka, i oni koji su bili protiv Radimira Čačića, a osobito politički akteri koji su određeno vrijeme surađivali s njim, oprezno i s respektom komentiraju potencijal Narodne stranke – reformisti, nov politički projekt bivšeg predsjednika HNS-a i prvog potpredsjednika Vlade RH kojim se misli vratiti na političku scenu nakon zatvora

'Sve ovisi o tome kada će biti pušten iz zatvora. Ako izađe ovoga ljeta, imat će dovoljno vremena za pripremu za iduće izbore te više mogućnosti da osvoji mandate u enklavama koje ga i dalje simpatiziraju. No ako ga ne puste ove godine, pitanje je hoće li iduće stići ustrojiti stranku na terenu', kazao nam je Ivan Čehok, bivši varaždinski gradonačelnik, koji u saborskoj mirovini čeka početak suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu zbog optužnice za zlouporabu položaja i ovlasti.

Prijavu protiv njega i ostalih optuženika podnijeli su vijećnici HNS-a, stranke s kojom je Čehok koalirao u Varaždinu sve do iznenadnog razlaza 2009. godine. Usprkos tome ili možda baš zbog toga, Čehok vidi dobar potencijal Narodne stranke – reformista.

'Čačićeva stranka ima veći potencijal nego HNS zbog krize lidera. Moja trešnja u vrtu ima više karizme od onih koji se spominju kao kandidati za budućeg predsjednika HNS-a', veli Čehok.

Budući da je Čehok prije razlaza s Čačićem godinama s njime koalirao, što kao čelnik HSLS-a, što kao nezavisni političar, Varaždinom se već neko vrijeme govori o njihovoj novoj suradnji, kojoj bi se mogla pridružiti i druga poznata imena. To, međutim, Čehok odlučno odbacuje, iako ne skriva da se nedavno susreo s Natalijom Martinčević, čelnicom Udruge Inicijative za osnivanje Narodne stranke – reformista.

'Ja i Čačić zajedno u politici? To je čista glupost. S Natalijom sam razgovarao o izbacivanju iz stranke, skidanju ovlasti i sličnim temama. Ne vidim zašto bih netko sada uopće želio vlast u Varaždinu. Bilo tko da sada tu dođe na vlast, može samo plakati zbrajajući štete zbog sudskih sporova', smatra Čehok.

Dok Zlatko Horvat, bivši varaždinski dogradonačelnik i jedan od utemeljitelja HNS-a koji je stranku napustio još 2009. zbog razilaska s Čačićem, ne želi javno komentirati njegov i potencijal njegove stranke 'da se to ne protumači kao revanšizam', druga je stvar s prof. dr. Zvonimirom Sabatijem, čelnikom HSS-a Varaždinske županije. On i Čačić godinama su bili glavni rivali za varaždinskog župana i na tom su se mjestu smjenjivali.

'Zbog svega što se zbiva, HNS je puno izgubio, osobito u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Vjerujem da će Čačić po izlasku iz zatvora ozbiljno prionuti poslu i osvojiti barem dva mandata, a isto toliko predviđam i HNS-u. Napravit će to iz inata jer se nema kome dokazivati ni predstavljati jer ga ljudi dobro poznaju. Puno toga ovisi o novoj stranci koju će mu biti lakše ustrojiti na sjeverozapadu, nego u ostalim dijelovima Hrvatske', smatra Sabati koji u ovom trenutku ne vidi mogućnost koalicije s reformiranim narodnjacima jer koalicije već postoje, ali u budućnosti ni to ne isključuje.

Za razliku od predsjednika HSS-a Varaždinske županije, gradski vijećnik HRAST-a Željko Cecelja ne vidi ni u budućnosti mogućnosti predizborne koalicije s reformiranim narodnjacima.

'Pretpostavljam da će Čačićeva stranka biti dio lijevog centra, a to znači da će biti više pitanja koje nas razdvajaju nego spajaju ako će ostati pri sadašnjim vrijednostima', smatra Cecelja te dodaje da to ne isključuje suradnju nakon izbora po određenim pitanjima za koje se postigne dogovor.

I Cecelja, kao i Sabati, drže da bi Čačić mogao dosta naštetiti HNS-u, osobitu u sjevernim županijama.

'Ovo nije bezopasno za HNS i Vesnu Pusić. Čačić i dalje ima svoje pristalice u Varaždinskoj županiji, bez obzira što mislili o njemu i kakav je uistinu, odnosno što je sve iza njega', smatra Cecelja.

Budući da je pravnika po struci, zanimalo nas je kako gleda na to da će Čačić na čelo stranke doći gotovo izravno iz zatvora, ako bude pušten u lipnju.

'To nema veze s pravom. Postoje ljudska prava i Čačić ima pravo birati i biti biran, odnosno nakon izdržavanja kazne može se vratiti na političku pozornicu ako će imati podršku birača. Druga je stvar etika i moral koji se razlikuju od društva i društva', upozorava Cecelja te napominje da Čačić nije osuđen zbog nekog djela vezanog uz politiku, već izazivanja prometne nesreće iz nehaja.


Iako se u HDZ-u, ali i drugim strankama pribojavaju da bi Čačić mogao uzeti dosta glasova oštrim kritikama središnje vlasti zbog centraliziranosti države, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak ne pokazuje zabrinutost najavom ustroja njegove stranke.

'Bit će to samo novo pakiranje i novi dizajn, ali stari poznati proizvod, ako su točne tvrdnje da će se novoj stranci Čačića pridružiti pojedini politički disidenti iz drugih stranaka, kao što su HSLS i SDP, koji su godinama vedrili i oblačili Varaždinom i Varaždinskom županijom. Danas se dobro vidi što su ostavili iza sebe, pa je pitanje koga mogu pridobiti', veli Stričak.

Upitan vidi li ipak mogućnost koalicije s Čačićem i reformiranim narodnjacima, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije kaže da bi to, uz ostalo, značilo surađivati s osobom koja tvrdi da Varaždin 1991. nije bio napadnut te da je JNA gađala legitimne ciljeve, iako su stradali i bolnica, i crkve i drugi civilni objekti.

'Prvi Čačićev izborni projekt bit će podrška Josipoviću na predsjedničkim izborima. U slučaju njegove pobjede, reći će da je to zahvaljujući njegovoj stranci. Osobito će biti zanimljivo vidjeti njezin gospodarski program te odnos prema Vladi i Milanoviću, budući da je Čačić bivši potpredsjednik Vlade i jedan od stvaratelja Plana 21 iz kojeg danas najviše slušamo o obnovi pročelja', naglašava Stričak.