(NE)OBIČNE PRIVILEGIJE

Hrvatske šume toleriraju dug članu HDZ-a

19.08.2009 u 09:55

Bionic
Reading

Tvrtka Tofrado u vlasništvu Franje Lucića, saborskog zastupnika, gradonačelnika Pleternice i predsjednika požeške županijske organizacije HDZ-a, ima neobične privilegije u poslovanju s državnom tvrtkom Hrvatske šume

POŽEGA - Furnirski hrastovi trupci koje požeška podružnica Hrvatskih šuma isporučuje Lucićevoj tvrtki dospijevaju na naplatu tek godinu dana nakon isporuke, unatoč potpisanom ugovoru iz svibnja prošle godine kojim je precizirano da je rok plaćanja dva mjeseca, piše Jutarnji list.

Sankcije za 'zviždača'

HDZ-ov požeški župan Marijan Aladrović kaže da je internom istragom utamošnjoj podružnici Hrvatskih šuma, na čijem je čelu bio dosvibanjskih lokalnih izbora, ustanovljeno odakle su procurilidokumenti. 'Ustanovili smo tko je dokumente pustio u javnost i ta ćeosoba snositi sankcije. Mislio sam da je izborna kampanja završena i dase po tome više neće čačkati', kaže Aladrović.

Trupci koje su Hrvatske šume isporučile Luciću u veljači ove godine na naplatu će tako doći tek 20. veljače 2010. Neki drugi kupci te robe, poput požeškog Spin Valisa, dužni su Hrvatskim šumama robu platiti u roku od 60 dana.

Lucićeva tvrtka, koja se, među ostalim, bavi i proizvodnjom hrastovih bačvi, kronični je dužnik Hrvatskim šumama, a nagomilani dug od gotovo pet milijuna kuna u ožujku ove godine odlukom Darka Vuletića, predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, reprogramiran je na 10 obroka i trebao bi biti isplaćen do kraja godine.

Zanimljivo, tvrdi sugovornik Jutarnjeg lista iz požeške podružnice Hrvatskih šuma, Lucićev Tofrado dug uglavnom vraća kompenzacijskim radovima. Prema ugovoru između Tofrada i Hrvatskih šuma iz travnja prošle godine, Lucićeva tvrtka gradila je i popravljala šumske putove, što je vrijedilo 742.500 kuna. Neobično je što te poslove Hrvatske šume ne obavljaju same jer raspolažu odgovarajućom mehanizacijom i ljudstvom.

Hrvatske šume pogodovale su tvrtki saborskog zastupnika Franje Lucića i kad je u pitanju prijevoz trupaca. Tako je u lipnju prošle godine tadašnji voditelj podružnice Hrvatskih šuma u Požegi, a danas aktualni požeško-slavonski župan Marijan Aladrović (HDZ) donio odluku o sniženju cijena prijevoza za tvrtku Tofrado od 15 posto. Za Jutarnji list Aladrović je rekao da su cijene prijevoza smanjene zbog jake konkurencije.

No zaposlenici u Hrvatskim šumama govore kako razlog koji Aladrović navodi ne stoji i tvrde da prilikom kupnje drveta radnici Hrvatskih šuma, bez obzira na to što imaju vlastiti, moraju plaćati usluge prijevoza Hrvatskih šuma.

Požeški župan Marijan Aladrović potvrdio i je da Lucićeva tvrtka Tofrado zaista svoja potraživanja dijelom plaća i kompenzacijom i napominje da u poslovnim odnosima tvrtke Tofrado, saborskog zastupnika Lucića i Hrvatskih šuma nema nikakvih nezakonitosti.