Hrvatska VIDEOTEKA AFERE MAESTRO

'HDZ-ov gradonačelnik je kurva koja se želi namiriti'

  • Autor:
  • 17.12.2008 14:50:35
  • 17.12.2008 14:50:22

Prikazivanjem USKOK-ovih tajnih snimki nekoliko razgovora prvooptuženog bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josipa Matanovića s USKOK-ovim pouzdanikom Joškom Kuzmanićem i ninskim gradonačelnikom Emilom Ćurkom

U telefonskom razgovoru u travnju prošle godine Matanović obavještava Kuzmanića da ninski gradonačelnik u potpunosti podržava projekt ruskih investitora, odnosno izgradnju luksuznih apartmana na zemljištu bivše ciglane u Ninu, ali uz obeštećenje bivših vlasnika zemlje. Po Matanićevim riječima, Ćurko mu je spominjao iznos od 100 eura po četvornom metru, odnosno ukupno oko četiri milijuna eura.

U razgovoru s Kuzmanićem spomenuo je i suoptuženog Roberta Pešu, također bivšeg potpredsjednika HFP-a kojega će, kako je rekao, upoznati sa situacijom te pozvati na razgovor 'da ne pravi probleme'.

U drugom tajno snimljenom telefonskom razgovoru Ćurko se zalaže za što veću otkupnu cijenu zemljišta, ponovno spominjući 100 eura po četvornom metru, te priznaje Matanoviću da je i on jedan od bivših vlasnika zemljišta koje bi trebalo obeštetiti.

Na video snimci susreta Matanovića i Kuzmanića u svibnju prošle godine u jednom kafiću prvooptuženi USKOK-ovog pouzdanika obavještava o zahtjevima ninskog gradonačelnika.

'Ti njega izmajmuniši za dva milijuna kuna', čuje se kako govori Matanović i dodaje da Ćurku treba dati 'neku lovu da šuti' jer "može izvesti ljude na ulicu". Za Ćurka je još rekao da je gradonačelnik HDZ-a kojeg se može politički i stranački stisnuti te da je 'kurva' jer koristi položaj da bi se namirio.

U razgovoru Matanović spominje i iznos od milijun i pol eura. Upravo je to iznos koji je, po tvrdnjama Kuzmanića, Matanović trebao dobiti po dovršetku posla.

Tijekom snimljenog sastanka s Kuzmanićem prvooptuženi ga je obavijestio i kako je Peši rekao da je 'ovo intervencija s najvišeg vrha, Sanader, Rošin' te da "nije bitan detaljan plan da bi smo izbjegli Marinu Matulović Dropulić'.

'Ako ste spremni dati lovu onda nema problema', kazao je Matanović, a na upit Kuzmanića ima li tri potrebna glasa na Kolegiju HFP-a odgovora kako su dvojica njegova. 'Ja dižem ruke za njih, pa će oni i za mene', kazao je. Na snimci se razumljivo čuje ime samo jednoga od njih - Ivana Gotovca, bivšeg potpredsjednika HFP-a kojemu se također sudi za korupciju, ali u odvojenom postupku nazvanom 'Mali maestro'.

Za donedavnog predsjednika Fonda Grgu Ivezića prvooptuženi je Kuzmaniću rekao da je "pravi poslušnik" koji se "boji" ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marine Matulović Dropulić te da bi "i portira pitao smije li nešto potpisati".

Obrane osmero optuženih su na kraju današnje rasprave ponovno ustvrdile kako je riječ o nezakonitim dokazima te da su snimke naknadno montirane i "antidatirane". Tvrde da je cilj akcije 'Maestro' bio kompromitirati HDZ, a Kuzmanića nazivaju "opasnim lašcem" i "podmetačem koji nije dobro obučen od strane USKOK-a jer se služio nedopuštenim stvarima nastojeći uvući druge".

Predstavnica USKOK-a Ksenija Pajić ponovno je odbacila sve primjedbe i ustvrdila da "obrana politizira".
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još