REVOLTIRANA SANDRA HERMAN

Još jedna Čačićeva poklonica uz teške riječi napušta HNS

27.03.2014 u 16:05

Bionic
Reading

Nakon što su iz HNS-a isključeni Natalija Martinčević i Zlatko Koračević, svojevoljno je iz te stranke istupila zamjenica međimurskog župana i potpredsjednica međimurskog HNS-a Sandra Herman. Kako je kazala, 'vodstvo stranke koje ne vodi računa o interesu svojih članova, o ugledu i budućnosti, ne može imati njezinu potporu i povjerenje'

Herman je od vodstva HNS-a zatražila da preuzme odgovornost i snosi posljedice za izrazito loš rejting Hrvatske narodne stranke. Taj je rejting, kazala je, rezultat i odluke o izbacivanju bivšeg predsjednika HNS-a Radimira Čačića iz stranke.

'U nekoliko navrata pozvali smo vodstvo stranke na preispitivanje ove odluke jer smo bili uvjereni da će se izrazito negativno odraziti na ugled i rejting stranke. Nažalost, vodstvo stranke oglušilo se u potpunosti na naš apel te poručilo kako će izbacivanjem Radimira Čačića stranka dodatno osnažiti. Nažalost, rejting HNS-a danas je prepolovljen u odnosu na rejting koji je HNS imao u trenutku kada je Radimir Čačić podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke', istaknula je Sandra Herman.

U obraćanju javnosti Herman je podsjetila i na snagu HNS-a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, kazavši kako je na prošlim lokalnim izborima rejting HNS-a na sjeveru bio čak deset puta viši nego nacionalni rejting stranke.

'Stranka kojoj sam pripadala i u koju sam ugradila značajan dio svog života, nažalost više nije ista. Vodstvo stranke koje ne vodi računa o interesu svojih članova, o ugledu i budućnosti, ne može imati moju potporu i povjerenje. Dok ne postoji volja da se štetne odluke preispitaju i povuku, dok se ne preuzme odgovornost za štetu nanesenu stranci, ne mogu i ne želim biti član stranke. Stoga s današnjim danom, istupam iz članstva u Hrvatskoj narodnoj stranci. S obzirom na povjerenje birača koje sam dobila na izravnim izborima, dalje ću obnašati funkciju zamjenice međimurskog župana, usprkos izravnim naredbama iz Zagreba', zaključila je Herman.

Nije dugo trebalo čekati za odgovor iz HNS-a. 'Kolegica Sandra Herman imala je punu slobodu da svoj politički, stranački i javni rad afirmira u HNS-u, koji joj je omogućio da bude izabrana i na dužnost zamjenice međimurskog župana te da u Središnjem odboru kao i u Timu HNS-a izravno pridonese razvoju stranke i afirmaciji nove generacije lidera HNS-a. Ona je od toga sama odustala, imajući puno pravo svoju političku sudbinu vezati za svoga političkog mentora g. Radimira Čačića. Želimo joj svako dobro, ujedno obznanjujući da prema njoj od danas, kao stranka, nemamo više nikakvih obveza. Vlastitom odlukom ona od danas više ne predstavlja HNS niti u tome smislu može u ime HNS-a obavljati ikakvu javnu dužnost', kazao je HNS-ov Goran Beus Richembergh.

Što se tiče njezine sudbine na mjestu zamjenice međimurskog župana, čini se da bi, poput Natalije Martinčević, mogla ostati bez ovlasti.

'Gospođa Herman izabrana je na listi HNS-a kao članica tima Matije Posavca, kojemu su građani Međimurske županije dali puno povjerenje za obavljanje dužnosti župana. Gospodin Posavec je taj koji pred građanima i zakonom odgovara za ispunjenje svoga, odnosno HNS-ova izbornoga programa i zasigurno će donijeti kvalitetnu odluku o tome kako će i kome delegirati koje ovlaštenje da bi svoju dužnost obavljao jednako uspješno kao i do sada', kazao je Beus Richembergh.

Prema najrelevantnijem istraživanju javnog mnijenja, a to su lokalni izbori održani prije devet mjeseci, HNS je treća stranka po snazi i ugledu u Hrvatskoj, kazao je HNS-ovac.

'Nema nikakve sumnje da za rejting stranke uvijek odgovara njezino vodstvo, ali mu pridonose i svi oni koji u ime stranke obavljaju javne dužnosti. Osobito oni koji stranku zanemaruju ili je nastoje destabilizirati zbog svojih osobnih ili nečijih tuđih političkih interesa. Baš je zato vodstvo stranke još jučer definiralo što svi stranački čelnici trebaju raditi u mjesecima koji su pred nama kako bi se osnažila komunikacija s građanima i bolje obavijestila javnost o onome što HNS čini u ovoj koaliciji kako bi Hrvatska što prije svladala probleme s kojima je suočena prije svega na gospodarskom, a onda i na svim drugim poljima', zaključio je Beus Richembergh.