SVI KERUMOVI POSLOVI

Korupcijski cunami iz Banovine

18.08.2009 u 15:07

Bionic
Reading

Premda je kolovoz i još uvijek je sezona godišnjih odmora, u Banovini, zgradi u kojoj stoluje novi splitski gradonačelnik Željko Kerum definitivno ne miruju. Njegovo glasačko tijelo bi reklo da je to pohvalno i da Žele radi danonoćno na dobrobit građana Splita

U tijeku su akcije Gradskog vijeća u pravcu otvaranja novih vrtića, završetka pristupnog puta do rodilišta i sakupljanja novca za besplatne udžbenike za splitske osnovce. Sve vijesti koje smo mogli ovih dana pročitati vezano za te aktivnosti bile su prepune skandala, na rubu ili izvan zakona i riječ je o pravom cunamiju iz zgrade Banovine. Teško je pratiti i pobrojati sve elemente priče u kojoj je glavni junak Željko Kerum

Organizacija donatorske večere u restoranu Sky za prikupljanje donacija za besplatne knjige osnovaca novi je biser. Nakon što je u Narodnim novinama i u dnevnoj novini Business.hr objavljeno da grad Split donatorski skup plaća sa 120 i 280 tisuća kuna preko tvrtke Best u vlasništvu Damira Karamana, naknadno se javnost izvijestilo da grad Split to ustvari neće platiti jer će Karaman donirati svoje usluge, a Kerumov restoran Sky svoje.

Prošli tjedan je obnova i otvaranje vrtića trebala biti plaćena šest milijuna kuna i posao je dobila tvrtka Taho Keramika, Kerumova prijatelja Ivice Livaje, da bi dan poslije doznali da će zapravo sve radove kooperanti i podizvođači napraviti besplatno. Nakon već dobro poznatog skandala s napadom na novinare, iz Banovine je umjesto isprike stiglo priopćenje kojim prestaje daljnja komunikacija gradskih vlasti s medijima osim pismenim putem.

S obzirom na teško objašnjiv istup prema novinarima i javnosti, jedino logično objašnjenje je da je Željko Kerum postigao cilj i prestao komunicirati s medijima. Na taj način mu se otvara mogućnost da nastavi aktivnosti daleko od očiju javnosti na način kako je to navikao raditi u svojoj privatnoj tvrtki.

Zatrpavanje medija i javnosti brojnim aferama i skandalima s jasnom populističkom strategijom previše je inteligentan scenarij da bi bio kaotičan i slučajan. Iz dana u dan rađaju se novi slučajevi, od Hajduka do vrtića i tome slično.

Taj korupcijski cunami prezahtjevan je za pravosudne i druge organe. Kerum je bagerom pregazio proceduru i forme javnog natječaja i nezadrživo ruši sve elemente demokratskog sustava koji ga je doveo na vlast.

Pred lavinom nezakonitih dodjela poslova, uvjetovanja poslova tvrtkama koje posluju s gradom i podjela funkcija prijateljima i rodbini trenutačno nema efikasne zaštite.

Zaključak je da je to sve amenovano od centralnih vlasti i da je Kerum dobio definitivno koncesiju na grad Split u duhovnom i materijalnom smislu i ništa ga više u tome ne može zaustaviti. Kako će proći spomenuta donatorska večera u restoranu Sky i koliko će biti transparentne donacije, ostaje za vidjeti. Za sada vodi Željko Kerum jer besplatno donira, po njegovoj tvrdnji, večeru od 300 tisuća kuna u svom restoranu.