PONIŠTENA MU DIPLOMA

Milijan Brkić i službeno postao falsifikator!

27.03.2014 u 19:10

Bionic
Reading

U Narodnim novinama objavljeno je da su poništene diplome glavnog tajnika i bivšeg zamjenika ravnatelja policije Milijana Brkića te još desetak osoba. U međuvremenu je Jutarnji list objavio i priču o policajcu čiji je diplomski rad Brkić plagirao

Stanko Tomić do medijskog otkrića kako je bivši zamjenik ravnatelja policije Milijan Brkić plagijator nije ni znao da je njegov diplomski bio prepisan 17 puta na Policijskoj akademiji, otkriva Jutarnji list. Brkić je u svom radu, dugačkom 1630 redaka, od Tomića 'posudio' čak njih 1285, a među njima je preuzeo i tipfelere.

Čitava afera plagiranja pokrenuta je sasvim slučajno, nakon što su na Akademiji odlučili digitalizirati svoju arhivu diplomskih radova i tada je utvrđeno da se najmanje 26 diplomskih i specijalističkih radova u cijelosti ili u najbitnijim dijelovima neobično detaljno podudaraju, piše Jutarnji list. Revizijom je utvrđena nesumnjiva prepisivačina u 17 radova.

Tomić je u listopadu 2009. godine mentoru Mati Pušeljiću predao svoj diplomski rad, a on je poslužio kao izvor prepisivanja drugom čovjeku HDZ-a, glavnom tajniku Milijanu Vasi Brkiću. Zbog ove afere suspendiran je Pušeljić i još jedan predavač, Franjo Magušić.

Od policajaca koji znaju Tomića Jutarnji doznaje kako je riječ o stručnom i marljivom načelniku koji je pritom i veliki vjernik i sa svojim službenicima iz postaje redovito sudjeluje na duhovnim obnovama i obilježavanju katoličkih blagdana. Odbio je s novinarima razgovarati na ovu temu, poručivši kratko kako je on svoj rad napisao i obranio te da nema pojma kako je završio kao podloga za prepisivačinu drugim kolegama s Akademije.


Jedina kazna koju će Milijan Vaso Brkić snositi za svoj nečastan i nepošten čin prepisivanja bit će pisanje novog diplomskog rada, a tako ga je odlučilo kazniti Povjerenstvo Visoke policijske škole.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović nedavno ga je, potaknut Brkićevim članstvom u tzv. HDZ-ovoj akademskoj zajednici, nazvao 'lažnim članom akademske zajednice i priznatim falsifikatorom te kompilatorom'.

'Bez diplome Milijan Brkić nikada ne bi mogao biti tako visoko u MUP-u i SOA-i', komentirao je bivši zamjenik ravnatelja policije Željko Cvrtila, a Brkićevi protivnici čak su tražili da vrati novac koje je zaradio na temelju lažne stručne spreme.

'Što to znači diplomski rad? Diplomski rad je kompiliranje i kompilacija, to nije znanstveni rad, to nije doktorat. Prema tome, takve neukusne primjedbe možemo čitati u režimskim novinama. Takva naslovnica koju objavljuju režimske novine doista nema smisla. Jeste li vi kada ste pisali diplomski rad kompilirali ili ste izmislili iz glave? Ja ne bih ulazio u tehnologiju kako se to radi na Policijskoj akademiji. Sadržaj tube u kojoj Brkić drži diplomski rad, od kojih autora je sastavio diplomski rad, popis literature – mene u ovom momentu ne zanimaju', stao je u obranu svog najbližeg suradnika Tomislav Karamarko. Umjesto isprike zbog nečasnog postupka, Karamarko je za Brkića istaknuo kako je on čovjek 'nevjerojatnog poštenja i vjerodostojnosti'.