'KUKURIKU KOALICIJA'

Poreznom reformom protiv vladavine HDZ-a

18.08.2009 u 11:03

Bionic
Reading

Čelnici SDP-a, HNS-a i IDS-a, Zoran Milanović, Radimir Čačić i Ivan Jakovčić, susrest će se u četvrtak u Šibeniku na drugom sastanku novog oporbenog bloka, gdje će prvi put pred javnost izaći sa zajedničkom programskom platformom i ekonomskim mjerama za izlazak iz recesije

RIJEKA - Ekonomski timovi triju stranaka ovoga ljeta nisu odmarali nego su, dapače, svaki najprije u vlastitoj stranci, a potom i na zajedničkim radionicama, razrađivali elemente zajedničkog programa s kojim nova koalicija planira izaći pred birače na izborima, bili oni prijevremeni - već do kraja godine, ili redovni, piše Novi list.

Predsjednički kandidat - kamen smutnje

SDP priželjkuje da od kandidature za predsjednika RH odustanu i Vesna Pusić iDamir Kajin, u interesu Ive Josipovića koji po anketama premoćno vodi, pa i predkandidatom HDZ-a. I dok Kajin ni sam ne bježi od takve mogućnosti, patako i za Novi list izjavljuje da 'oporba ovoga puta ima zicer' tebi bilo neoprostivo da se prilika za zajedničku pobjedu napredsjedničkim izborima propusti, u HNS-u će ipak prije izjava na tutemu još pričekati zajedničku anketu o svim  kandidatima. Budućida ta anketa još nije dovršena, sigurno je stoga da Šibenik nećedonijeti definitivnu odluku o eventualnom zajedničkom kandidatu napredsjedničkim izborima.

Upravo danas održat će se još jedan susret ekonomskih stratega socijaldemokrata, narodnjaka i regionalaca, gdje će se formulirati tekst zajedničke programske platforme, o kojemu će stranački čelnici još raspravljati i 'brusiti ga' u četvrtak u Šibeniku. Temelj ekonomske politike nove koalicije, što je prije nešto više od mjesec dana oformljena u Kastvu, bit će rasterećivanje gospodarstva kroz smanjivanje doprinosa koje tvrtke plaćaju državi, potom uvođenje poreza na kapitalnu dobit, ali istovremeno, dakle, uz poreznu reformu i razrađivanje projekta fiskalne autonomije i fiskalne decentralizacije.

'Mi smo već u Kastvu dogovorili zajednički izborni nastup, a sada razrađujemo zajedničke ekonomske i političke teme. Naša poruka je jasna i nju ćemo osnažiti i u Šibeniku: ova Vlada nema kredibiliteta za nastavak svoga rada, ona je nepopravljiva i zato su prijevremeni izbori naš zahtjev', kaže šef SDP-a Zoran Milanović. Potpredsjednik stranke Zlatko Komadina ističe da je sastanak u Kastvu bio, kao u komercijali, narudžba posla, a sada u Šibeniku slijedi i potvrda o narudžbi, sa snagom ugovora.

'U Kastvu je dogovoreno da želimo zajedno na izbore, ma kada oni bili, a sada ćemo svaki put ići korak dalje u oblikovanju zajedničkog platformskog pristupa. Želimo zajedno preuzeti odgovornost za upravljanje izvršnom vlašću i na tome nastavljamo raditi', kaže Komadina.

Kako navodi jedan od autora zajedničkog ekonomskog programa, cilj je rasteretiti gospodarstvo putem ukidanja pet ili šest vrsta neporeznih prihoda, kao što je plaćanje spomeničke rente, šumskog i vodnog doprinosa itd. Opća je ocjena i da treba bitno smanjiti rashode iz državnog proračuna, ali i sam obim budžeta koji je danas prenapuhan. O konkretnim ciframa za 2010. godinu međutim još ne može biti riječi, ali je moguće da će savez SDP-a, HNS-a i IDS-a do kraja godine izaći sa zajedničkim alternativnim prijedlogom državnog budžeta za 2010. godinu, kaže sugovornik Novog lista.

'U Šibeniku ćemo govoriti o svim bitnim temama: od gospodarskog i socijalnog trenutka do reformi koje ćemo predložiti. Pokazat ćemo da oporba misli ozbiljno, da smo jezgra promjena u Hrvatskoj', kaže potpredsjednik IDS-a Damir Kajin.

Dubrovnik-Rijeka-Šibenik

Savez je na početku dogovaran u Dubrovniku, gdje su SDP i HNSzajedno na vlasti, potom utanačen u Kastvu, gdje su u Rijeci sve tristranke zajedno godinama, a sada je za mjesto susreta izabran Šibenikkao još jedno od mjesta gdje SDP i HNS zajedno obnašaju vlast.

'Ovi ostaci ostataka Sanaderove vlade više ne mogu opstati i izbori su pitanje trenutka', kaže on. Što se tiče teme decentralizacije, Kajin kaže da se ne može bježati ni od razgovora o ukidanju dijela općina, kao što je jasno i da je broj županija prevelik, ali to je samo jedna od tema koja će se tek razrađivati na budućim susretima.

U ime SDP-a na susretu će biti Zoran Milanović s podpredsjednicima Milankom Opačić i Zlatkom Komadinom, ispred IDS-a u Šibenik putuju Ivan Jakovčić, Damir Kajin, Valter Drandić i Marin Brkarić, dok će HNS svakako predstavljati Radimir Čačić i Vesna Pusić, a vjerojatno i još netko iz vrha stranke.

Također, logično je da se očekuju i kontakti sa HSLS-om, SDSS-om, a možda i HSS-om, no u HNS-u i IDS-u smatraju da one koji do zadnjeg časa brane poziciju HDZ-a treba ostaviti da u tome ustraju do kraja, pa i snose odgovornost pred biračima. Stoga ni to neće biti tema summita u Šibeniku, ali je sigurno da će se o podjeli mjesta sigurno barem načelno otvoriti razgovori.