MILJENIĆ POJASNIO

Otpisivanje dugova građanima? Nije to baš tako

24.03.2014 u 20:13

Bionic
Reading

Vlada će u sljedećih par mjeseci izaći sa Zakonom o osobnom bankrotu koji je u fazi izrade nacrta, najavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić

Radi se o mehanizmu koji kako je Miljenić izrazio bojazan, neće odgovoriti na vrlo visoka očekivanja u javnosti. 'Svatko onaj tko uđe u osobni stečaj, mora znati da se sva njegova imovina stavlja na jedan kup, na drugi se stavljaju dugovi, ostaje bez imovine, otplaćuju se dugovi i onda, eventualno ono što preostane može se otpisati. Dakle, nije jednostavan mehanizam'', pojasnio je Miljenić nakon sudjelovanja na ovotjednom političkom dijalogu s EU u Kući Europe.


Nijedna europska zemlja koja ide kroz to ne daje, ističe. 'Znate ono što se kod nas često govori, sad ćemo otpisivati dugove. Ne, to je tek jedna faza do koje dolazi nakon jednog postupka. Nakon toga građani ulaze u jedan sustav skrbništva, znači njihovim prihodima upravlja netko drugi. Ono što daje prednost u odnosu na postojeći sustav, gdje se nikad ne možete osloboditi duga, ovdje to možete', ističe Miljenić.

Dodaje da se sa zakonom ne ide očekivanom brzinom, jer se moralo povezati čitav niz registara kako bi se moglo procijeniti da li netko ima ili nema. Nažalost, mnogi građani imaju, ali ne prikazuju, veći je problem oni koji stvarno nemaju. Također, spomenuti postupak će biti skup.

'Moramo znati da kad uđemo u to kao društvo, morat ćemo pokazati društvenu solidarnost. Govori se o nekih 200 tisuća građana. Zamislite da samo svaki postupak košta tisuću kuna, o kolikom se iznosu radi. To netko treba napraviti, te koji rade treba platiti, dakle, treba uspostaviti čitav novi sustav. Znači, to su razlozi zašto s tim idemo relativno oprezno', zaključio je ministar pravosuđa.