BRENDIRANA PREMIJERKA

Jadrankine kućne čarolije

18.08.2009 u 09:48

Bionic
Reading

Nakon što se susrela s upravom brodogradilišta Uljanik, zbog čega je zatvoren trak rive i stvoren prometni kolaps u Puli, premijerka Jadranka Kosor otišla je u Zaštitnu radionicu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Tekop Nova, gdje joj je svečano uručena istarska narodna nošnja

ZAGREB - Kako je hrvatska javnost već obaviještena, tom je prigodom premijerka istaknula da će se pobrinuti za to da se toj tvrtki, koja zapošljava osobe s invaliditetom, pomogne i preko Fonda za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom, pri čemu je dodala da bi se 'istarska narodna nošnja mogla zaštititi i kao brand'.

U međuvremenu, Jadranka Kosor radi na 'brendiranju' same sebe, ako već ne kao 'Jadranke nacionale', a ono barem kao turbo Hrvatice, koja s podjednakim žarom barata kuhačom i budućnošću nacije.

Tek što je skinula flaster s prsta, pred bljeskalicama fotoreportera latila se pegle. Nema zabušavanja - klasičnim ženskim oruđem Jadranka Kosor pokušava uštirkati imidž 'premijerke iz susjedstva'. Onoj, doduše, kojoj perilica posuđa nije potrebna, jer je pranje suđa inspirira toliko da joj na um pada, dok ispire čaše, kako presložiti hrvatski proračun. Onoj koja će se vještinom cjenkanja prvi put okušati i odmah oduševiti na kineskoj tržnici svile, gdje će za manje od stotinu američkih dolara 'pazariti' dva svilena šala, dugačku ogrlicu od različitih poludragih kamenčića, tradicionalnu kinesku jaknicu i još neke sitnice. Onoj koja se pet dana na Braču naslikava u istoj plavoj haljini za plažu, dok istodobno navodno sama plaća ljetovanje koje, suma sumarum, stoji 35.000 kuna.

Sve je, naravno, krenulo od 'krumpirove salate', te nesretne metafore kojom se Jadranka Kosor, prema vlastitu tumačenju, poslužila da bi 'olakšala atmosferu' koja je Saborom zavladala nakon što ju je Vesna Pusić upozorila da neće znati što će s vrućim krumpirom koji je dobila u nasljeđe od bivšeg premijera.

Kada je, međutim, Jadranka domaćica u medijskom prostoru potisnula Jadranku premijerku, uvrijeđeno se obrecnula na novinare koji joj postavljaju pitanja u smislu 'volite li prati suđe', dok im isto, recimo, ne bi palo na pamet priupitati nekog predsjednika Vlade. Opovrgnula je premijerka pritom da je rebalans proračuna uistinu smislila dok je prala suđe, tumačeći kako je to bio tek jedan od njezinih odgovora upravo na takva, valjda seksistička pitanja novinara. Najavila je time da će se pred javnošću, ako treba, i ironijom braniti od zločestih novinara. Pa tko je shvati - shvati. Neće, uostalom, biti ni prva, a ni posljednja, neshvaćena premijerka iz susjedstva.