VAŽNA IZVOZNO ORIJENTIRANA TVRTKA

Vrkić moli Linićevu milost za osječki OLT

20.03.2014 u 17:09

Bionic
Reading

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izjavio je danas kako je ministru financija Slavku Liniću poslao dopis sa zamolbom da svojim utjecajem spriječi stečaj Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva (OLT) jer je riječ o posljednjemu metalurškom poslovnom subjektu u Osijeku koji ima proizvodnju i izvozno je orijentiran.

Na nedavnom ročištu u postupku predstečajne nagodbe OLT-u nije prihvaćen plan financijskog restrukturiranja, a nakon neuspjeha predstečajne nagodbe Fina treba podnijeti prijedlog za stečaj te tvrtke. U postupku predstečajne nagodbe utvrđen je dug OLT-a oko 31,7 milijuna kuna, od čega se oko 29 milijuna kuna odnosilo na dug Poreznoj upravi, čiji su predstavnici na ročištu također bili protiv predloženog plana restrukturiranja.

Vrkić se danas sastao sa sindikalnim predstavnicima OLT-a, a nakon sastanka izjavio je novinarima kako se zauzima za opstanak OLT-a te za isti pristup prema njemu kao prema Imunološkom zavodu u Zagrebu.

Gubitkom OLT-a ne gube se samo kadrovi, nego se konkurenciji omogućuje da uvozi nekvalitetne proizvode, zbog čega će krajnji korisnici - poljoprivredni proizvođači dobivati skuplje i lošije proizvode od onih što su dosad imali, istaknuo je osječki gradonačelnik.

Saborske zastupnike s tog područja, bez obzira na stranačku pripadnost, pozvao je na zajedničko djelovanje radi zaštite interesa radnika i spašavanja tvornice.

U pismu ministru Liniću Vrkić među ostalim navodi da ta tvrtka ‘s tradicijom poslovanja duljom od 100 godina puni gradski proračun jer isplaćuje plaće s doprinosima i svim davanjima te posluje transparentno, bez nepravilnosti, što je utvrđeno nadzorom Ministarstva financija za razdoblje od 2009. do 2013. godine’.

Napominje kako ‘činjenica da je u tijeku pravosudni spor oko poreznog duga ne može biti zakonita osnova za osporavanje predstečajne nagodbe jer vrijednost šest hektara zemljišta tvrtke u širem središtu Osijeka znatno nadmašuje moguće dugovanje’.

Predstavnik sindikata Damir Cicvarić izrazio je zabrinutost za egzistenciju radnika ako se tvornica zatvori te je podupro inicijativu gradonačelnika Vrkića, ističući da ‘tvornici treba dati šansu’.