SLUČAJ DOMAGOJA MARGETIĆA

Zabranili mu pristup HDZ-u, on stanuje u susjedstvu

18.03.2014 u 15:50

Bionic
Reading

Pozadinu i epilog jučerašnjeg privođenja i boravka na policiji zbog prosvjednih aktivnosti na Trgu žrtava fašizma ispred centrale HDZ-a za tportal je pojasnio istraživački novinar i antikorupcijski aktivist Domagoj Margetić, koji je uz još dvoje aktivista nakon višesatnog zadržavanja u policijskoj postaji zaradio prekršajnu prijavu zbog remećenja reda i mira te zabranu prilaska središnjici HDZ-a na 200 metara idućih deset dana

'Obzirom da imam prebivalište u Bauerovoj ulici na 180 metara od sjedišta HDZ-a, pitam se što ova bizarna zabrana znači: da ne smijem niti u vlastiti stan? Ili, ako sam unutra, da iz njega ne smijem izlaziti?', retorički se pita Domagoj Margetić. Pojasnio nam je da je jučer s policije pušten tek u 22 sata navečer. Jedan od razloga tako dugog zadržavanja jest i službeni prigovor koji je uložio na postupanje policije.

Naime, Margetić tvrdi da je policija mirno gledala kako se dvojica HDZ-ovih zaštitara obračunavaju s aktivistima Occupyja, koji su ozlijedili jednu 50-godišnju ženu, fotoreporteru otrgnuli i na asfalt bacili aparat s objektivom, a i njega su grubo odgurali kad je pokušao zaštititi aktivisticu. 'Za to vrijeme policajci u civilu su mirno stajali i nisu poduzimali ništa. No ubrzo ih je došlo desetak i krenulo se baviti nama, dok su HDZ-ovi batinaši slobodno šetali. Strpali su nas u 'maricu' i provozali okolo do obližnje, 250 metara udaljene policijske postaje u Bauerovoj ulici. Nismo pružali nikakav otpor, pa ne razumijem tu demonstraciju sile, jer bismo bez problema prošetali do postaje. Kao što su to bez ikakva privođenja dopustili HDZ-ovim batinašima', ispričao nam je Margetić.

Događanju aktivista pred HDZ-om prethodilo je ročište na Općinskom kaznenom sudu gdje se Domagoj Margetić brani od tužbe za klevetu koju je protiv njega pokrenula tvrtka Soboli, koju je 2002. godine osnovao šef oporbe Tomislavom Karamarko.

'U postupku koji se protiv mene vodi već godinu i pol dana konačno sam se, nakon upornog odbijanja predsjedavajućeg suca Dražena Kevrića da prihvati moje svjedoke, uspio izboriti da ovjerena izjava jedne zviždačice iz Hrvatske pošte postane dokaz na sudu, budući da sam na temelju njenih informacija pisao tekstove o tome kako je Karamarko pogodovao Soboliju da preko nekih tvrtki dobije posao s javnim odnosno državnim poduzećima. Nakon toga istu sam izjavu pročitao pred sudom gdje su me podržali aktivisti Occupyja, u čijem sam društvu produžio pred središte HDZ-a. Ideja je bila pročitati izjavu i pozvati policiju da na temelju toga kao dokaza o kriminalu postupi dalje. To smo i učinili. No policiji je trebalo sat vremena da dođe. A postupali su samo prema nama. Nisu se trudili reagirati kad je HDZ-ov batinaš nasrnuo na 50-godišnju aktivisticu', ispričao nam je Margetić koji je zbog, kako kaže, nejednakog policijskog tretmana prema aktivistima i HDZ-ovim zaštitarima uložio službeni prigovor na postupanje policijskih djelatnika, a najvjerojatnije će i privatnim tužbama potražiti zadovoljštinu zbog nasilničkog ponašanja HDZ-ovih zaštitara.

Margetić tvrdi kako ga sve kroz što je prošao jučer i kroz što prolazi posljednjih nekoliko godina, povlačeći se po sudovima zbog svojih istraživačkih tema zbog kojih se već muči s 200-tinjak tisuća kuna ovrha, neće pokolebati u daljnjoj borbi protiv korupcije. Uostalom, kaže, vrijednost njegove borbe protiv korupcije prepoznale su i europske institucije, koje podržavaju njegov rad i napore koje ulaže. Margetić je, naime, prvi objavio ozbiljnije dokaze koji su doveli do procesuiranja afere Hypo. Iako ga su ga iz Hypo banke tužili zbog odavanja bankarske tajne, kad su aferu počeli rasplitati istražni organi tužba je postala besmislena.

Margetića, međutim, brine pravna nesigurnost koji osjeća pred hrvatskim sudom, budući da mu, kako je istaknuo, sud uglavnom onemogućuje saslušanje svjedoka koje u svoju obranu predlaže. Dva spora koja je protiv njega pokrenuo Tomislav Karamarko zbog klevete je izgubio, a sada strahuje da mu ista sudbina prijeti u sporu sa Sobolijem, što bi mu konačnici moglo izazvati višestruko negativne posljedice.

'Prema Kaznenom zakonu u slučaju tri pravomoćne presude na moju štetu zainteresirane strane mogu tražiti zabranu moje djelatnosti kako bi me se spriječilo u ponavljanju kaznenog djela', objašnjava Margetić.