Hrvatska MISIJA VISOKOG RIZIKA

Hrvati će štititi glavni stožer misije u Afganistanu?

Diplomatskim putem prije nekoliko tjedana Ministarstvu obrane i Ministarstvu vanjskih poslova stigao je zahtjev Velike Britanije da Hrvatska razmisli o tome da njeni vojnici prihvate osiguranje glavnog zapovjedništva ISAF-a u Kabulu

Na toj bi zadaći, ako se prihvati, zamijenili britanske vojnike. Naime, britansko vojno zapovjedništvo namjerava svoje snage iz Kabula prebaciti na jug Afganistana.

S vojničkog stajališta riječ je o velikom priznanju radu hrvatskih vojnika u Afganistanu. S diplomatskog aspekta, hrvatska diplomacija u slučaju pozitivnog odgovora ima priliku zauzvrat tražiti pomoć britanske diplomacije u lobiranju oko ulaska u Europsku uniju. Ministarstvo vanjskih poslova još procjenjuje kako se postaviti prema tom zahtjevu, piše Jutarnji.hr.

U Afganistanu je trenutačno oko 300 hrvatskih vojnika. U državnom i vojnom vrhu razmatra se mogućnost povećanja broja za još 30 vojnika.


Zapovjedništvo ISAF-a u Kabulu nalazi se u tzv. Zelenoj zoni u kojoj su smještene zgrade veposlanstava, među kojima i američka ambasada. Zona je pod velikim osiguranjem međunarodnih vojnih snaga, afganistanske vojske i privatnih zaštitarskih tvrtki.

U samom zapovjedništvu se nalazi oko 2100 vojnika i postoji nekoliko prstena osiguranja. Prvi čine pripadnici afganistanke vojske, u drugom prstenu su plaćenici privatnih osiguranja, a zadnji prsten čine pripadnici ISAF-a. Unatoč velikom osiguranju, talibani se uspijevaju probiti u tu zonu. Dokaz tome je i samoubilački napad sa 500 kilograma eksploziva u subotu, koji se dogodio 50-ak metara od ulaza u zapovjedništvo ISAF-a, pri čemu je poginulo 7 osoba, a oko 100 ih je ranjeno.

Posao osiguranja najvjerojatnije bi preuzeli pripadnici Vojne policije stacionirani u Kabulu. Mate Laušić, nekadašnji zapovjednik Vojne policije, tvrdi da je britansko vojno zapovjedništvo prethodno dobro analiziralo čiji vojnici mogu obavljati tako zahtjevnu zadaću. On smatra da je sigurno prevagnula činjenica da hrvatski vojnici već nekoliko godina uspješno provode osiguranje svih visokih političkih i vojnih dužnosnika koji dolaze u Kabul.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još