OSNOVAN I NOVI SUD

Kada sve možete tražiti crkveni razvod

18.03.2014 u 07:21

Bionic
Reading

S obzirom da je velik broj brakova u Hrvatskoj sklopljen u crkvi, ne čudi podatak da uz rekordan broj civilnih razvoda, raste broj zahtjeva za crkvenim razvodima. Zbog sve većeg broja takvih zahtjeva Đakovačko-osječka mitropolija osnovala je vlastiti crkveni sud

Trenutno se na crkvenim sudovima u Zagrebu i Đakovu vode 42 procesa, javlja RTL. Proces nije nimalo jednostavan, traže se dokazi i svjedoci, a postupak propisuje Zakonik kanonskog prava. Ako je suditi prema izvorima iz Vatikana, papa Franjo mogao bi olakšati postupak crkvenog razvoda, a sve to na tragu inicijative Benedikta XVI. On je netom prije odreknuća pozvao na 'bolje proučavanje ženidbenih slučajeva' te na razmatranje bi li se nedostatak vjere mogao smatrati razlogom za ništavnost braka.


Bitno je napomenuti da crkveni razvod braka nije razvod u pravom smislu riječi, već dokazni postupak da brak nije sklopljen valjano, tj. da kao takav uopće nije postojao. Ipak, za pokretanje postupka morate imati valjane razloge. Donosimo vam razloge na temelju kojih možete tražiti crkveni razvod braka.

Jedan od razloga su godine ženika. Iako se po Zakoniku kanonskoga prava za muškarca traži dob od navršene 16. godine, a za ženu navršena 14. godina, odredba biskupa je da osobe mlađe od 18 godina ne mogu ući u brak i dobiti sakrament ženidbe osim ako ne traže posebnu dozvolu mjesnog biskupa.

Zapreka za valjano sklapanje ženidbe je i nemoć bilo zaručnika bilo zaručnice za bračni čin koji je po sebi prikladan za rađanje djece. Brak nije valjan niti ako je osoba prethodno bila u valjano sklopljenom crkvenom braku ili svetom redu, ili ako je brak sklopljen pod prisilom.

'Ne može valjani brak sklopiti ni osoba koja je sudjelovala u zločinu ubojstva vlastitog ili tuđeg supružnika u svrhu sklapanja nove ženidbe. Nevaljana bi bila i ženidba između srodnika u izravnoj lozi u svim koljenima te u sporednoj lozi do četvrtog koljena uključivo, te među pripadnicima svojte u izravnoj lozi', tumačio je svojedobno Glas koncila. Valjano ne mogu sklopiti brak ni oni koji su povezani zakonskim posvajanjem odnosno posvojenjem, i to u izravnoj lozi ili u drugom koljenu sporedne loze.

Brak nije valjan ako u trenutku sklapanja osoba zbog duševnih bolesti ili poremećaja nije razumski postupala. Tako kronični alkoholizam ili kronična ovisnost o drogi može biti temelj proglašenja ženidbe nevaljanom, ako se dokaže tolika ovisnost o otrovnim sredstvima u vrijeme sklapanja ženidbe da su razum i volja bili neizlječivo oštećeni.

Valjan ženidbeni pristanak ne mogu dati niti osobe s teškim nedostatkom suda razlučivanja, koje nisu sposobne shvatiti bitna svojstva braka, bračna prava i obveze, odnosno kršćansku ženidbu s njezinim bitnim svojstvima i čimbenicima.

Valjanu ženidbenu privolu ne mogu dati ni osobe kod kojih postoji nedostatak minimalnog znanja da je ženidba trajna zajednica između muškarca i žene koja je usmjerena na rađanje djece na temelju spolne suradnje.

Nevaljana je ženidbena privola ako se dogodi zabluda o osobi, tj. kad netko misli da se ženi ili udaje zapravo za drugu osobu, a ne onu koja je na vjenčanju. Također ne može biti sklopljena valjana ženidba ako bi netko ušao u brak zaveden u svrhu postizanja pristanka određenim svojstvom druge stranke, a to svojstvo po svojoj naravi može teško poremetiti bračnu zajednicu.