PROTIV OUTSOURCINGA

Tko bolje pere bolnički veš sa superbakterijama?

17.03.2014 u 09:07

Bionic
Reading

Ravnateljica KBC-a Sestara milosrdnica vratila je praonicu u sastav bolnice, tvrdeći da su od privatnika primali nedopustivo prljave plahte. U Engleskoj je pak uvođenje outsourcinga kroz servis čišćenja povećalo prisutnost superbakterija i smrtnost

Izdvajanje bolničke kuhinje i službe čišćenja iz bolničkog sustava bilo bi, tvrde i sindikati i struka, pogubno za pacijente i kvalitetu liječenja u bolnicama. Posebnu strepnju pri spomenu outsourcinga bolničkog sustava izazivaju superbakterije, jer su iskustva zapadnih država pokazala da bolničke infekcije, izazvane takvim bakterijama, nakon izdvajanja popratnih službi rapidno rastu, piše Novi list


Cijena štednje, međutim, može biti visoka, pokazuje primjer Engleske, gdje je uvođenje outsourcinga kroz servis čišćenja povećalo prisutnost superbakterija i smrtnost hospitaliziranih bolesnika. Austrijanci su također utvrdili da uvođenje outsourcinga u bolnički sektor dovodi do snižavanja uvjeta rada te lošije razine njege o pacijentu i njegove sigurnosti. Rasprave o outsourcingu u zdravstvu, međutim, time isu završene, a u Europi, čije bolnice koriste usluge privatnika, traže se novi i bolji modeli organizacije popratnih službi ne bi li se rastući troškovi zdravstva, ako već ne mogu na sve brojnijim skupim lijekovima i medicinskoj opremi, reducirali na uslugama IT-a, kuhanja, čišćenja, pranja.

Podsjetimo, premda su se u posljednje vrijeme čuli glasovi da se odustaje od outsourcinga, poslodavci vjeruju da će Vlada do kraja ovog mjeseca izaći s konkretnim brojkama i stavom 'što će ići, a što neće ići u outsourcing'.

U dosadašnjim razgovorima s predstavnicima Vlade razmatran je model koji uključuje postupak pretkvalifikacije, nakon kojeg ustanova sukladno okvirnom ugovoru poziva članicu konzorcija na nadmetanje te sklapa pojedinačni ugovor na pet godina.

Poslodavci se zalažu za to da glavni kriterij za odabir ponuđača bude ekonomski najpovoljnija cijena, a ne najniža cijena.

Petar Lović, predsjednik HUP-ove udruge malih i srednjih poduzetnika, naglasio je potrebu kvalitetnog socijalnog dijaloga kako bi se postigao optimalni model izdvajanja. 'Na kraju je Vlada ta koja donosi model i pokreće proces te je na njoj trenutno najveća odgovornost. Mi smo spremni pomoći svojim iskustvom, isticanjem najbolje europske prakse i preuzimanjem odgovornosti za realizaciju izdvajanja u slučaju kvalitetnog postavljanja procesa', zaključio je Lovrić.

Više pročitajte ovdje