Hrvatska KLJUČNI POLITIČAR 80-TIH

Umro Celestin Sardelić

  • Autor: Hina
  • 16.8.2009 19:43:42
  • 16.8.2009 18:54:52

Bivši hrvatski veleposlanik u Ljubljani Celestin Sardelić preminuo je prijepodne iznenada od infarkta tijekom godišnjeg odmora u mjestu Prižbi kod Blata na otoku Korčuli.

Anžela Lipkovac, dežurna liječnica Doma zdravlja u Blatu, izjavila je za Hinu da je umro oko 11 sati od "akutnog infarkta miokarda s posljedičnim edemom pluća".

Celestin Sardelić rođen je 1944. u Zagrebu gdje je diplomirao sociologiju na Filozofskom fakultetu. Bio je zamjenik ministra znanosti SR Hrvatske (1979.-1982.) te član Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Potkraj osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je jedan od vođa reformske struje, a 1989. prekinuo je tzv. hrvatsku šutnju u odnosu na Miloševićeva nastojanja.

"Njegova smrt velik je gubitak za sve koji su ga poznavali i voljeli. No, također želim u ovoj tužnoj prigodi istaknuti da nas je napustio čovjek koji je s najvećom odgovornošću davao doprinos demokratskoj preobrazbi Hrvataske u presudnom vremenu njezine povijesti. Bio je prvi čovjek u tadašnjem Savezu komunista Hrvatske koji je prepoznao Miloševićevsku agresivnu politiku i javno je prozvao. Treba istaknuti i njegov doprinos koji je kao veleposlanik dao u rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Slovenije", stoji u brzojavu sućuti predsjednika Stjepana Mesića.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još