NJOJ JE, KAŽE, TEŽE

Direktorica Arene dala ostavku i za sve okrivila radnike

12.03.2014 u 15:00

Bionic
Reading

Snježana de Gravisi, direktorica i predsjednica Uprave Modne kuće Arena d.o.o. dala je ostavku na obje funkcije. Ostavka je, kaže, motivirana osobnom i poslovnom situacijom budući da Uprava nema podršku unutar tvrtke za realizaciju pokrenutog postupka predstečajne nagodbe. U priopćenju odaslanom medijima istaknula je da namjerava ostati u tvrtki, no i optužila Arenine radnike da su pokretanjem štrajka onemogućili proces proizvodnje i prodaje te time zaustavili priljev likvidnih sredstava bez čega, smatra, nema ni financijskog restrukturiranja

'Bez obzira na podijeljena mišljenja do kojih je u posljednje vrijeme došlo, i dalje vjerujem kako jedino zajedno možemo pronaći rješenje te zaštititi naša radna mjesta. Sebe i dalje vidim kao dio rješenja trenutne situacije, ali mi je neprihvatljivo da se mene jedinu sada apostrofira kao krivca, te bih napomenula da sam kao većina radnika samo zaposlena u ovoj tvrtci. Moja osnovna motivacija je oduvijek bila doprinijeti i omogućiti nastavak 65-godišnje tradicije Arene Modne kuće d.o.o', istaknula je u priopćenju odaslanom medijima.

Pojasnila je kako je o ostavci odlučila 'obzirom na razilaženje u načinu rješenja trenutne situacije Arene modne kuće te činjenice da Uprava nema širu podršku unutar tvrtke za realizaciju pokrenutog postupka predstečajne nagodbe kao jedinog rješenja koje omogućava nastavak poslovanja, a time i realizacije Plana financijskog i operativnog restrukturiranja'.

'Moja ostavka ne znači i moj odlazak iz Arene. Ostajem na raspolaganju tvrtci jer znam da sam sada Areni potrebna. Moja odluka dijelom je motivirana osobnom, a dijelom poslovnom situacijom. Od trenutka kada sam kao zaposlenica došla na čelo tvrtke, nastojala sam od svog prvog radnog dana riješiti do tada nagomilane probleme i omogućiti nastavak višegodišnje Arenine tradicije.

U ovom se trenutku pokušava mene prikazati kao glavnog krivca za novonastalu situaciju iako su svi zaposlenici znali da zajedno s njima proživljavam sve dobro i manje dobro u tvrtci. Na mene ova situacija djeluje još teže jer vidim moguće rješenje za spas Arene, ali više nisam u mogućnosti voditi borbu koja ne može i ne smije biti samo moja, već zajednička!

Iako su radnici bili upoznati s činjenicom privremene mjere tj. deblokade računa, kako bi se prioritetno moglo započeti isplaćivati zaostale plaće, početak štrajka zaustavio je cijeli proces proizvodnje i prodaje proizvoda, čime je zaustavljen priljev likvidnih sredstava. Također, onemogućen je daljnji nastavak nesmetanog prikupljanja potrebne dokumentacije za nastavak uspješne provedbe postupka predstečajne nagodbe i realizaciju plana financijskog restrukturiranja kojim bi se namirila sva financijska potraživanja od strane radnika, štediša, banaka, države i dobavljača.

Ponovila bih još jednom kako je predstečajno nagodbeno vijeće ocijenilo naš prijedlog perspektivnim kao jedino moguće i realno rješenje u ovom trenutku, koje bi osim podmirivanja svih financijskih potraživanja podrazumijevalo nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta.


Stečaj Arene modne kuće nikako nije dobro rješenje za nas, ali bi moglo biti dobro rješenje za špekulante koji očekuju kupnju naših najvrednijih nekretnina u drugom ili trećem krugu rasprodaje stečajne mase. Trenutna situacija pogoduje samo jednom rješenju, a to je stečaj, kojim zaposlenici misle da će uspjeti namiriti svoja potraživanja, to jest da će odlaskom na Zavod za zapošljavanje riješiti svoje financijske poteškoće, ne uzimajući u obzir kako će to u konačnici završiti', navodi u priopćenju poslanom medijima.

'Odakle gospođi De Gravisi obraz da odgovornost za neuspjehe u upravljanju firmom prebacuje na radnike i njihovo ustavno i zakonsko pravo na štrajk u situaciji kad za svoj pošteni rad nismo dobili plaće za sedam mjeseci, sve do trenutka stupanja u štrajk 21. veljače 2014', poručili su bivšoj direktorici radnici.

Također su je podučili da radnici nemaju upravljačkih prava i pozdravili su njenu ostavku. 'Možda će neki naši sugrađani razumljivo ovaj njen čin neopozive ostavke smatrati činom kukavičluka, jer ostavlja radnike u najtežim trenucima u povijesti firme, ali naše je uvjerenje da je ona to trebala i morala učiniti puno prije, pa bi i posljedice bile puno blaže!', istaknuli su.

Pozvali su nadležne institucije da brzo i djelotvorno reagiraju i o rezultatima istrage obavijeste čim prije i radnike i širu javnost.