ANTE TOMIĆ

'Najveća optužba mi je da sam populist!'

09.03.2014 u 17:10

Bionic
Reading

Nakon što je nedavno usred Splita zaliven kantom fekalija, splitski novinar i književnik Ante Tomić kazao je da ga je gotovo prošao bijes te da ne želi status žrtve

'Ostao je samo neki bijes, koji se zapravo izdušio. Zapravo sam dobro i jako sam se trudio da budem što prije dobro. Ako postanete žrtva, zapravo postanete ono što je vaš napadač htio', kazao je Ante Tomić gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva'.

Nakon nemilog incidenta Tomić se istuširao i vratio na isto mjesto na kavu, a vjeruje da ga je napadač fotografirao mobitelom da pokaže svoj odurni čin naručitelju. Nezadovoljan reakcijom splitskog gradonačelnika, koji je incident protumačio kao djelo bolesnika 'koje se može desiti svakome od nas', Tomić je siguran da se takvo nešto ne može dogoditi Ivi Baldasaru. Split je ocijenio kao ponekad iscrpljujući grad u kojem je javna netrpeljivost jako izražena. 'Ako je tog dana utakmica, siguran sam da će mi netko nešto dobaciti', rekao je.Sretan je što se napad nije dogodio u vrijeme dok je bio s djecom, jer ne želi da oni to proživljavaju. Političarka koju je često kritizirao pozvala ga je na kavu nakon napada. 'Sa zadovoljstvom ću popiti kavu s Jadrankom Kosorom. Jedna dobra stvar koja se dogodila jest da sam otkrio da je Jadranka Kosor pristojna osoba i njena me pristojnost posramila', komentirao je.

U razgovoru s Aleksandrom Stankovićem novinar je kritizirao rad Vlade 'koja nije ispunila ni manji dio očekivanja, a pritom su arogantni', ali i opozicije, pa je zaključio da bi 'radije glasao za HDZ nego za Lesara', kojeg smatra ispraznim populistem. Ipak, prepoznaje trud kod jednog ministra - Linića, za kojeg kaže da je napravio neke dobre stvari. Zato mu niti njegova arogancija niti ne smeta, jer on 'uvodi reda'.

Kaže da nije tip novinara koji će napadati političare koji su 'na podu', kao što je Ivo Sanader, i da se osjeća loše kad gomila krene u hajku.

'Najveća mi je optužba da sam populist, jer je moje mišljenje uvijek manjinsko', kazao je Tomić.

Tri puta se susreo sa Sanaderom. Jednom ga je pozvao na ručak u Banske dvore i ostavio ugodan dojam na njega. Posljednji put ga je posjetio u zatvoru i bilo mu je fantastično što se nije nimalo promijenio. Zanimalo ga je kakva je osoba postao nakon uhićenja. 'Čekao sam ga u 12 kvadarata, neugodnoj sobici ženskog zatvora u Remetincu, i on ulazi u trenirci, ali se drži kao veliki lider. Valjda mu to pomaže da se ne objesi. Nisam siguran da imam talent da opišem takvog junaka', ispričao je Tomić.

Ninu Raspudića, s kojim je javno polemizirao, opisao je kao malo učenijeg Ljubu Ćesić Rojsa. 'Kad maknete te lijepe izraze, u sadržaju ne dobijete puno više', pojasnio je.

Stanković ga je upitao o 'karijeri' pitomca JNA, koju mu često predbacuju iz desničarskih krugova: 'Imao sam 14 godina, to je bilo pubertetski, pomalo buntovno. Vidio sam oglas i odlučio malo otići od svojih i upisati školu za oficire. Ubrzo sam shvatio da nezavisnost i JNA nisu kompatibilni', kazao je. Ispisao se iz škole za oficire i nakon toga upisao filozofiju i sociologiju u Zadru.

Zadovoljan je suradnjom s matičnom medijskom kućom EPH, kaže da ima kolumnistički integritet iako su Jergović, Pavičić i on 'puno puta nervirali Pavića'. Tomić misli da je Ninoslav Pavić puno bolji od većine ljudi koji ga kritiziraju i opisuje ga kao čovjeka koji 'strastveno voli novinarstvo, ali se zeznuo jer voli nekretnine'.

Socijalizam smatra humanijim i pravednijim društvom i sramotno mu je da se danas za gradnju bolnica i škola moraju povlačiti sredstva iz EU fonodova, dok je, primjerice zagrebački gradonačelnik Holjevac u deset godina izgradio Novi Zagreb 's lopatama i karijolama'.