INICIJATIVA DRAGANA PRIMORCA

Najveći kip Gospe s Isusom postavljen uz Dalmatinu

14.08.2009 u 17:19

Bionic
Reading

Dan uoči blagdana Velike Gospe pokraj mosta Krka na Dalmatini postavljen je veliki kameni kip Gospe s malim Isusom. Kip je visok oko 3,5 metara i težak oko sedam tona te predstavlja najveći takav u Hrvatskoj , a ujedno i u ovom dijelu Europe

Završnom programu realizacije ovoga projekta koji je prije godinu i pol dana pokrenula zagrebačka udruga COR UNUM na čelu s prof.dr. Draganom Primorcem, bivšim ministrom prosvjete i športa, prisustvovali su brojni crkveni velikodostojnici, istaknuti kulturni te poznati predstavnici političkog i sportskog života Hrvatske. Kip je djelo Kruna Bošnjaka, akademskog kipara u mirovini.

'Ideja o izradi i postavljanju kipa Majke Božje s djetetom sinula nam je u crkvi, za vrijeme zagrebačkih druženja i okupljanja na nedjeljnim svetim misama. Uz pomoć mnogih ljudi dobre volje koji su doprinijeli završetku projekta, Gospu smo odlučili postaviti pokraj Dalmatine, i to na ovom prekrasnom mjestu Lijepe Naše', kazao je u uvodnoj riječi glumac Vedran Mlikota.

Zanimljivo je da su se, uz velik broj najviših crkvenih dužnosnika, na svečanosti pojavili i bivši nogometaš Joško Jeličić, sportski direktor Dinama Zdarvko Mamić, rukometaš Slavko Goluža, nekadašnji košarkaš Franjo Arapović, bivši ministar Miomir Žužul…

'Gospin kip koji sada gledate u veličini kojoj nema ravne u ovom dijelu Europe nastao je postupno, od preliminarne papirnate skice, glinene izvedbe manjih dimenzija, pa do finalne obrade oko tri metra visoke kamene skulpture', otkrio je kipar Bošnjak. Po njegovom mišljenju, kip simbolizira mir, ljubav, plodnost, zajedništvo u ovom vremenu zahuktale depresije i sve ugroženijih kršćanskih vrijednosti.

Pitanje je hoće li se predsjednik Mesić založiti za uklanjanje kipa jer se njime možda vrijeđa putnike druge vjere koji prolaze Dalmatinom.