'OBJAŠNJENJE' IZ SELCA

'Nije to poziv na inkviziciju, nego upravo suprotno'

05.03.2014 u 14:44

Bionic
Reading

Ana Lončarić Kostrenčić, predsjednica Mjesnog odbora Selce, potvrdila je za tportal da je lutka za maškare koja je danas šokirala javnost zbog natpisa 'Gay dijete iz epruvete' satirični osvrt na događaje iz prošle godine koji su kulminirali referendumom o braku. Ispričala se svima koji su se našli uvrijeđenima temeljem medijskih natpisa koji nisu izvijestili da je na drugoj strani pisalo 'glasam protiv'

'Nikakve zle namjere nije bilo. Slika u medijima prikazuje samo jednu stranu. Zašto nisu slikane sve strane i svi natpisi? Osim toga, izvještavalo se o majki s djetetom, a lutka je muškarac', pojašnjava Lončarić Kostrenčić, koja je i sama sudjelovala na jučerašnjoj paradi, odjevena u narodnu nošnju.

'Natpis je zapravo parodija i satirični osvrt na ono se događalo prošle godine, nikakav poziv na inkviziciju, linč, nego upravo suprotno', kaže predsjednica Mjesnog odbora Selce, napominjući da je većina građana Selca na referendumu glasala 'protiv'.

Spaljivanje maskote predviđeno je za danas poslijepodne, no u trenutku razgovora još nije bilo izvjesno hoće li se i kako planovi promijeniti.

U međuvremenu se oglasila i Udruga mladih Selce, koja stoji iza ovogodišnje maskote, navodeći da 'Maškare va Selcu', koje se u izvornom obliku održavaju više od 150 godina, osim 'istjerivanja zlih duhova zime' karakteriziraju ismijavanje društvene zbilje.

Mesopust, iliti čovjek od slame, ove se godine zvao Katarino Katarinčić, iz više razloga.

Prvi razlog je, što je pokazano i u imenu, ne održavanje pučke fešte na blagdan Svete Katarine – zaštitnice Selca, što je za naše mjesto svakako 'važan događaj'. Drugi razlog je svakako ismijavanje nepotrebnog referenduma o braku kojim se, prema našem mišljenju, ugrozilo ustavno pravo LGBT zajednice. To mišljenje Selce je pokazalo i na referendumu jer je stanovništvo glasovalo većinom PROTIV za razliku od ostatka Grada Crikvenice i Hrvatske, što je dovoljan razlog da ovaj društveni događaj i na maškarama bude obilježen. Treći razlog jest ismijavanje hrvatske političke scene, a posebice desne političke opcije koja tvrdi da 'homoseksualci odgajaju homoseksualce' i ne podržavaju zakon o istospolnom partnerstvu.

Ako uzmete ove razloge u razmatranje, vjerujemo da ćete doći do zaključka da se radi upravo o dijametralno suprotnom događaju od onog što je na vašim portalima iznijela udruga Kontra. Žao nam je što je ovaj događaj krivo shvaćen i vjerujemo da će udruge koje se bave zaštitom LGBT prava nakon objašnjenja razumjeti našu poruku koja zapravo ide njima u korist',
priopćila je Udruga mladih Selce, pod predsjedanjem Fabijana Lončarića.

Komentirajući medijski interes za maskotu,potpredsjednik Mjesnog odbora Selce Dragutin Šnajdar prethodno je naveo da parodija čija je poruka poznata samo malom broju ljudi gubi smisao i da se otvara mogućnost za krivo tumačenje. I on veli da iza ovogodišnje maskote stoji skupina mladića, koja je parodijom htjela ukazati na 'društveno-politički sustav koji nam je nametnut'.

Emilio Lončarić iz Selca, u komentaru pod jednim od niza današnjih članaka posvećenih maskoti, navodi da ona ima veze s referendumom jer su 'lokalne babe' digle paniku oko istog.

Ovogodišnji mesopust se zove Katarino Katarinčić zato što je sv. Katarina zaštitnica Selca, a mještani vjeruju da je jedan ugostitelj odgovoran za organizaciju fešte 'prevario' Selčane.

'Mi smo prošle godine otkazali feštu povodm proslave sv. Katarine, 25. studenoga, zbog najave orkanske bure, ali mještani su shvatili kao da je lokalni ugostitelj koji je trebao držati šank uzeo novce od grada, što nije istina. Natpisom 'Katarino Katarinčić' nasmijali su se Mjesnom odboru', objasnila je Lončarić Kostrenčić, inače profesorica engleskog i talijanskog jezika, zaposlena u osnovnoj školi u Crikvenici.