ŠTEDNJA NA KAŠTELANSKI

Dogradonačelnica volontirala za 11.000 kn

Bionic
Reading

Velika prašina podigla se u javnosti nakon što su na sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća javno obznanjena mjesečna primanja kaštelanske dogradonačelnice Marinke Parčine, i to u visini od 11.000 kuna mjesečno, iako je posao obavljala - volonterski

KAŠTELA - Nakon što je objavljena visina naknade Parčine u iznosu od 11.000 kuna, gradonačelnik Kaštela Joško Berket povukao je novi potez, donio je odluku da Parčina ubuduće svoju dužnost obnaša profesionalno, a Grad Kaštela će zbog toga izdvajati uz onih 11.000 kuna mjesečno i dodatnih 90.000 kuna godišnje, piše Slobodna Dalmacija.

Grad 'štedio' na Parčini

Marinka Parčina ranije je izjavila da nije htjelaprihvatiti ponuđenu dužnost profesionalne dogradonačelnice zato što jegodinama umirovljena, unatoč tome što bi joj četverogodišnja plaćajednoga dana znatno povisila iznos mirovine. Na ovaj način, dodala je,Grad je štedio mjesečno oko 40 posto sredstava koja će se sadaizdvajati iz proračuna za profesionalnu dužnost, jer se izgradske blagajne za njezinu naknadu nisu plaćali doprinosi zazdravstveno i mirovinsko osiguranje, zapošljavanje i socijalnu zaštitu,već samo zakonski porezi i prirezi.

'Bez obzira što bi Grad Kaštela manje izdvajao za rad zamjenice gradonačelnika gospođe Parčine u slučaju da ona naknadu za poslove koje kvalitetno i odgovorno obavlja u punom radnom vremenu dobiva kao volonterka, zbog negativnih medijskih napisa i očitog takvog stajališta dijela javnosti donio sam odluku da će Parčina ubuduće svoju dužnost obnašati profesionalno. Na taj način Kaštela se pridružuju većini gradova i županija čiji zamjenici gradonačelnika i zamjenici župana svoje dužnosti obavljaju profesionalno i primaju naknadu kroz zaposlenje', izjavio je Berket.

Dodao je da je dosadašnja odluka bila utemeljena na Zakonu o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave koji dozvoljavaju takvu mogućnost te je donesena u dobroj vjeri i želji za uštedom novca poreznih obveznika koja bi da je dogradonačelnica Parčina, ali i svi zamjenici gradonačelnika, župana i načelnika općina primaju kao volonteri, bila itekako značajna. 'I moja plaća kao gradonačelnika je znatno niža od plaće mojih zamjenika, a manja je od većine drugih gradonačelnika i župana u RH', kazao je Berket.

Prema zasad još neslužbenim informacijama, prema novoj sistematizaciji rada gradske uprave koja će se na usvajanju gradskim vijećnicima naći na idućoj sjednici Gradskog vijeća, plaća kaštelanskog gradonačelnika iznosit će 7.000 kuna.

'Ovim putem ispričavam se građanima koji su moju odluku smatrali uvredom, a pogotovo volonterima koji za svoj rad nemaju nikakvu naknadu i zbog kojih sam najviše ovu svoju odluku i primijenio', poručio je Berket.