ŽRTVI POMUĆENA SVIJEST

Crna udovica napala u središtu Rijeke

14.08.2009 u 08:54

Bionic
Reading

Crna udovica ubola je starijeg muškarca u naselju Belveder, u širem središtu grada Rijeke. Crni pauk s crvenim pjegama zavukao se, na balkonu u Tizianovoj ulici, u jednu od papuča nesretnog Riječanina te ga ugrizao za palac kada ih je pokušavao obuti

RIJEKA - Srećom, brzo je stigao u bolnicu, ali već u teškom stanju, sa strašnim bolovima, pomućenjem svijesti, povišenim krvnim tlakom i poremećenom motorikom nogu. Liječnici su ga odmah rehidrirali te mu dali odgovarajući serum, kalcij i analgetike protiv bolova koji su popustili tek nakon dvanaest sati. I dalje se oporavlja na Klinici za infektivne bolesti riječkog KBC-a.

Crna udovica spada među najotrovnije pauke na svijetu, a njen je otrov čak 15 puta jači od onog zmije čegrtuše. Rasprostranjena je na Jadranu, a osobito u predjelu Istre i Ravnih Kotara. Često se pojavljuje u ovo doba godine, kada je i najopasnija jer joj je ljeti vrijeme parenja. Po svojoj prirodi nije agresivan pauk, instiktivno se brani ubodom i ispuštanjem otrova kada je čovjek ugrozi. Opasna je samo ženka ovoga otrovnog pauka, koja je puno veća od mužjaka, jer jedino ona može probosti čovjekovu kožu. Osim toga, mužjaci nakon parenja ugibaju, tako da ih ni nema mnogo.

Otrov koji izlučuje crna udovica vrlo je opasan jer napada živčane stanice i zato izaziva nepodnošljivu bol. Bol se od mjesta uboda širi prema okolnim limfnim čvorovima, a nastaje tek 20 do 30 minuta nakon uboda. Ubadaju i životinje, pa su tako mačke, štakori i miševi najosjetljiviji na njihov otrov, jako djeluje na konje i deve, a na psa ne djeluje.

Nakon vijesti o najezdi tigrastih komaraca na Rijeku, ova ulijeva još veći strah. Riječanima ne preostaje ništa drugo nego nadati se da je ovo usamljeni primjerak, zalutao u njihov grad.

Ako vas ipak pronađe, važno je potražiti liječničku pomoć čim osjetite prve simptome ili ubod, da ne bi došlo do komplikacija koje dovode do kome, pa i smrti, poručuju liječnici.