SKANDAL U OMIŠU

Umjesto lopova, na karnevalu spaljen - novinar!

04.03.2014 u 20:37

  • +12

Omišani na karnevalu spalili novinara

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Bionic
Reading

Najbizarniji pokladni događaj u Hrvatskoj definitivno se zbio u gradu Omišu: na lokalnom karnevalu kojeg organizira udruga Omiški gusari spaljen je 'krnje', i to ni manje ni više nego novinar i dopisnik Slobodne Dalmacije Vinko Vuković!

Četiri metra visok omiški krnje vjerno predstavlja Vukovića, a da ne bi bilo nikakve dvojbe, u ruke mu je stavljen laptop, oko vrata novinarska iskaznica, a u stražnji džep presavinuti primjerak novina za koje radi. Udruga koja je organizirala spaljivanje je i inače organizator nekoliko društvenih događanja u ovom gradu, za što je od bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Ivana Škaričića nagrađena obilnim dotacijama iz gradskog proračuna.

Škaričić je prošlog ljeta izgubio fotelju nakon što se u javnosti, uglavnom zahvaljujući Vukoviću, pojavilo bezbroj dokaza mahnitog, nerazumnog i, po svemu sudeći, nezakonitog trošenja gradskog novca u 18 godina njegove vladavine. Kuloari tvrde da je spaljivanje novinara osveta bivšeg gradonačelnika, a u malom gradu to predstavlja prilično veliku neugodnost za Vukovića i njegovu obitelj.

Zašto su spalili novinara koji otkriva afere, a ne one koji su ih prouzročili? Predsjednik udruge Omiški gusar Srećko Čečuk za tportal kaže da je Vinko Vuković 'idealni krnje'.

'Da, njega smo spalili jer je od Omiša napravio grad-slučaj, nikada ništa lijepo nije napisao! Pa i kad je pisao o Gusarskoj bitci, koja je turistička atrakcija, napisao je da su gusari bili pljačkaši i da se na tvrđavi vijorila zastava s mrtvačkom glavom. A znamo da su takve simbole imali četnici!' prilično nerazumljivo argumentira Čečuk. Tvrdi da ga bivši gradonačelnik Škaričić, kao i njegov nasljednik Ivan Kovačić, 'nimalo ne zanimaju'.

'Nakaza i spodoba koju treba uništiti!'

U čitanju presude uoči spaljivanja krnje, organizatori omiškog karnevala Vukoviću su čak otvoreno zaprijetili: 'Nakaza koja je u kratkom vrimenu sjebala ovaj lipi grad i pretvorila ga u grad slučaj. Postali smo ljudi bez povijesti, obrazovanja, poštenja i svega ostaloga najgorega što je iz njegovih usta i pera izašlo. Zato smo ovde da ovu spodobu uništimo prije nego što ona uništi nas', rečeno je prije nego što je četirimetarski novinar spaljen.


U tradicionalnoj presudi uoči spaljivanja, istina, Vukovićevo ime nije spomenuto, ali Čečuk ne ostavlja nimalo dvojbe o kome se radi: 'On je tu kao lik, njega znade cijeli Omiš!' kazao nam je.

Novi gradonačelnik Ivan Kovačić nije prisustvovao spaljivanju zbog zdravstvenih razloga, ali jasno se ograđuje od poteza organizatora karnevala.

'Neugodno sam iznenađen izborom krnje. Ne samo zato što se radi o gospodinu Vukoviću, nego zato što mislim da to ne smije biti živuća osoba iz ovako malog grada. Krnje bi morao simbolizirati sva zla koja su nas snašla u prošloj godini, a ne predstavljati jednog našeg građanina', kazao nam je Kovačić.

'Ispričavam se na neugodnosti gospodinu Vukoviću i njegovoj obitelji', dodaje omiški gradonačelnik.

Sam novinar Slobodne Dalmacije u jednom dahu nam je ispričao što misli o ovakvom ritualnom spaljivanju živuće osobe objekta.

'S obzirom na to da sam stjeran pred zid, nema mi druge nego sve skrušeno priznati. Jesam, dakle, kriv sam. Kriv sam za sve loše što se u Omišu dogodilo i što se o Omišu otkrilo u protekloj godini, pa molim građane, predvođene HDZ-ovom elitom, koja je i organizirala suđenje, barem za milost, ako mi već ne mogu dati oprost. Kriv sam, dopustite mi da nabrojim samo neke grijehe, za dug u gradskoj kasi od 31 milijun kuna, i za izbor novoga gradonačelnika koji je taj dug u šest mjeseci smanjio za deset milijuna, i za onu rupu što iznad grada glumi tunel sam također kriv, kao i za obilaznicu u koju je, premda još godinama, a moguće i desetljećima, neće voditi nigdje, do sada utrošeno 350 milijuna kuna. Kriv sam i što radnici Peovice nikad nisu plaćali račune za odvoz smeća, a kriv sam i što čitavo zaobalje, više od dvije tisuće kućanstava, nije plaćalo komunalnu naknadu.

Kriv sam i što se USKOK dohvatio poštenoga Ivana Škaričića, a kriv sam i što taj isti Škaričić, duša mu se nauživala staračkoga doma, živi u Strožancu, a putne troškove uzima kao da živi u Podgrađu. A kriv sam i što je nenamjenski potrošen sav novac za izgradnju sportske dvorane i što jadni Grad zbog toga sada mora prodati autobusni kolodvor. A kad smo već kod prodaje, kriv sam i što sam, i to potajice, na Badnjak 2001. godine, Malu luku prodao čovjeku koji do danas nije ispoštovao ugovor, a kriv sam i što su praktično sve vrijedne gradske parcele prodane a da nitko ne zna što je Grad s dobivenim novcem učinio.

Kriv sam, naravno, i što manistra na pome nije slijed, nego prilog i što Festival dalmatinskih klapa svake godine poloče i poždere više od pola milijuna kuna i što Centrom za kulturu ravna nestručna i nesposobna osoba i što je Slobodna Dalmacija o svemu tome, a rekoh da je ovo samo dio moje krivnje, opširno izvještavala. Baš kao što će i nastaviti izvještavati, jer uopće nema sumnje da će u danima koji slijede, a udruge poput 'Omiškog gusara' tome su jamstvo, biti razloga za novu krivnju', kazao nam je Vuković.