Hrvatska REAKCIJA KATOLIČKE CRKVE

Predsjednik je dirnuo i u ugovor s Vatikanom

Katolička crkva još nije službeno reagirala na najavu predsjednika Mesića da će uvesti zabranu isticanja raspela u javnim ustanovama. Biskupi su odlučili da neće ishitreno odgovarati na predsjednikov novi napad

Kandidat za predsjednika Republike dr. Miroslav Tuđman istaknuo je kako je 'za Hrvatsku križ kršćanska baština i dio nacionalnog identiteta'.

'Napadi na Katoličku crkvu i vjerske osjećaje velike većine hrvatskih građana samo su nastavak rušenja nacionalnih vrijednosti i unošenja svađe i razdora među hrvatske građane', navodi se u priopćenju.

'Isto kao što je mnogo branitelja oko vrata nosilo krunicu tako ne treba nijedan hrvatski dužnosnik zlorabiti vjerske ni ateističke osjećaje naših građana", ističe u priopćenju dr. Miroslav Tuđman te zaključuje da je 'dosta politikanstva i unošenja podjela i razdora u narod, dosta izmišljenih slučajeva i optužbi, a posebno na račun šutljive većine'.

'Nemojte dopustiti da nam ovi događaji pokvare blagdan', poručio je kolegama i svećenicima mons. Marin Srakić, predsjednik HBK, piše Večernji.hr. 'Treba stati na loptu. Crkva nikome nije dala naputak ili naredila da igdje postavi raspelo, nego se to događa spontano. Razjašnjenje ove situacije traži miran pristup jer se predsjednik dodirnuo i ugovora sa Svetom Stolicom i simbola, pa se mora, koliko god je to moguće, pronaći način za dijalog', rečeno je neslužbeno iz crkvenog vrha.

'Nikad dosad nije bilo problema. Poštujem svačije uvjerenje. Nitko svoje uvjerenje ne može nametati drugome. No, stječe se dojam da se manjina želi nametnuti većini', rekao je vojni biskup mons. Juraj Jezerinac na kojega se izravno odnosi kritika zbog raspela po vojarnama. Dodaje da se često susretao s preminulom Savkom Dabčević-Kučar koja je rekla da je bilo među njezinim ljudima pokušaja da treba 'oštrije prema vjernicima', ali ona to nije dopuštala jer je to protudemokratski i nehumano.

'Savka je bila agnostik, cijeni je i sam kardinal, ali nosi vrijednosti koje poštuju svakog čovjeka', rekao je biskup dodajući da su upravo križ i krunica bili oslonac u obrani Hrvatske. 'Sjećam se kad sam bio u bolnici u Zagrebu i kad mi je ranjenik slomljene kralježnice rekao da mu snagu daje samo pogled na krunicu i križ iznad njega', ispričao je biskup Jezerinac. Prisjetio se epizode iz svog djetinjstva kada je 1949. policajac ušao u njegovu učionicu, zgrabio raspelo, bacio ga o pod i gazio nogom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još