MINISTARSTVO KULTURE O CVJETNOM

Doris Kažimir nije uvažila mišljenje Ministarstva

13.08.2009 u 15:54

Bionic
Reading

Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske negira izjave aktivista Zelene akcije i Prava na grad u kojima tvrde da je šutnja Ministarstva kulture pogodovala odobravanju projekta Cvjetni trg investitora Tomislava Horvatinčića te odgovornost prenosi na Grad Zagreb koji nije uvažio mišljenje i preporuku Hrvatskog vijeća za kulturna dobra

Ministarstvo kulture nije šutjelo vezano uz rušenje historicističkih zgrada unutar bloka Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva', reagiralo je Ministarstvo. Navodi se da se na zajedničkoj sjednici Hrvatskog vijeća za kulturna dobra i Hrvatskog muzejskog vijeća, održanoj na zahtjev Društva povjesničara umjetnosti i Udruge Zelena akcija 16. svibnja 2007. godine, raspravljalo o konzervatorskoj podlozi koja je dala mogućnost da se dvije zgrade unutar navedenog bloka mogu ukloniti.

Također, navode da je zajednički zaključak obaju vijeća da se protive svakom narušavanju zagrebačke povijesne jezgre u Donjem gradu te da se inzistira na očuvanju povijesne slike Grada, maksimalno pritom poštujući zaštitu cjelovitosti spomeničkih vrijednosti.

'Na toj sjednici, osim članova vijeća i udruga, bila je prisutna i pročelnica nadležnog Gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode sa suradnicima', navodi se u priopćenju.

'Detaljni plan uređenja bloka Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva donesen je na temelju sustava mjera zaštite iz konzervatorske podloge izrađene tijekom 2005. godine. Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara propisuje u članku 56. da se taj dokument prostornog uređenja donosi uz prethodnu suglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Ministarstvo kulture u konkretnom slučaju nije nadležno izdati prethodnu suglasnost.

S obzirom na to da navedene zgrade nažalost nisu pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, već su unutar kulturno-povijesne cjeline, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba nije uvažio mišljenje i preporuku Hrvatskog vijeća za kulturna dobra. U prilog tome navodimo izjavu pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir da 'Grad nije obvezan u tom slučaju poslušati odluku Ministarstva kulture jer zgrade nisu pojedinačno zaštićene' te zbog toga nije zakonska obveza', zaključuju u Ministarstvu kulture.