Hrvatska MINISTARSTVO KULTURE O CVJETNOM

Doris Kažimir nije uvažila mišljenje Ministarstva

Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske negira izjave aktivista Zelene akcije i Prava na grad u kojima tvrde da je šutnja Ministarstva kulture pogodovala odobravanju projekta Cvjetni trg investitora Tomislava Horvatinčića te odgovornost prenosi na Grad Zagreb koji nije uvažio mišljenje i preporuku Hrvatskog vijeća za kulturna dobra

'Ministarstvo kulture nije šutjelo vezano uz rušenje historicističkih zgrada unutar bloka Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva', reagiralo je Ministarstvo. Navodi se da se na zajedničkoj sjednici Hrvatskog vijeća za kulturna dobra i Hrvatskog muzejskog vijeća, održanoj na zahtjev Društva povjesničara umjetnosti i Udruge Zelena akcija 16. svibnja 2007. godine, raspravljalo o konzervatorskoj podlozi koja je dala mogućnost da se dvije zgrade unutar navedenog bloka mogu ukloniti.

Aktivisti napali Grad i Ministarstvo kulture

Također, navode da je zajednički zaključak obaju vijeća da se protive svakom narušavanju zagrebačke povijesne jezgre u Donjem gradu te da se inzistira na očuvanju povijesne slike Grada, maksimalno pritom poštujući zaštitu cjelovitosti spomeničkih vrijednosti.

'Na toj sjednici, osim članova vijeća i udruga, bila je prisutna i pročelnica nadležnog Gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode sa suradnicima', navodi se u priopćenju.

'Detaljni plan uređenja bloka Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva donesen je na temelju sustava mjera zaštite iz konzervatorske podloge izrađene tijekom 2005. godine. Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara propisuje u članku 56. da se taj dokument prostornog uređenja donosi uz prethodnu suglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Ministarstvo kulture u konkretnom slučaju nije nadležno izdati prethodnu suglasnost.

S obzirom na to da navedene zgrade nažalost nisu pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, već su unutar kulturno-povijesne cjeline, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba nije uvažio mišljenje i preporuku Hrvatskog vijeća za kulturna dobra. U prilog tome navodimo izjavu pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir da 'Grad nije obvezan u tom slučaju poslušati odluku Ministarstva kulture jer zgrade nisu pojedinačno zaštićene' te zbog toga nije zakonska obveza', zaključuju u Ministarstvu kulture.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još