KRITERIJ: POUZDANOST

Kerum dao prijatelju posao od šest milijuna kuna

13.08.2009 u 14:23

Bionic
Reading

Kad ga je prije nešto više od dva mjeseca nazvao 'popularni Jole' i zamolio da mu upiše djecu u vrtić, friški splitski gradonačelnik Željko Kerum dao je javno obećanje da će 'do jeseni sva splitska djeca biti upisana'. To će, po svemu sudeći, i ostvariti, ali zahvaljujući netransparentnom i vrlo dvojbenom dijeljenju poslova po prijateljskim i rodijačkim linijama

SPLIT - Novih šest splitskih vrtića doista će se otvoriti za koji tjedan, ali nakon što ih uredi i opremi Kerumov prijatelj, tjelohranitelj i poslovni partner Ivica Livaja. On je, kako se otkrilo, posao od šest milijuna kuna dobio mimo natječaja, direktnom pogodbom. Bez više ponuda, bez komisije, bez prave zakonske procedure.

Livaja je vlasnik splitske tvrtke Taho keramika i zapošljava tek 13 radnika, a jedina prava referenca mu je upravo prijateljstvo sa splitskim gradonačelnikom: prisustvovao je famoznoj tučnjavi u zagrebačkom Ramazzottiju, nisu se razdvajali uoči, za vrijeme i nakon izbora, a bio je čak i član splitske delegacije koja je u Trstu pregovarala o dolasku trenera Alberta Zaccheronija u Hajduk. Tvrdi: samo kao prevoditelj.

'Tražili smo pouzdanu tvrtku koja će posao obaviti na vrijeme, a natječaj nismo raspisivali zbog hitnosti', opravdala se Kerumova zamjenica Anđelka Visković, zadužena za projekt vrtića. Tvrdi da nije napravljeno ništa protuzakonito.

Sam Livaja, pak, kaže da je 'očekivao prozivke u medijima', pa baš zato 'čuva svu dokumentaciju'.

'Radilo se o vrlo kratkom roku, o samo 38 dana, pa me je gradonačelnik nazvao i zamolio da organiziram posao i ostvarim ono što je obećao narodu. Moja tvrtka je registrirana za sve poslove, ali mi ćemo samo koordinirati stvari i angažirati još dvadesetak tvrtki. Za svaki dio radova, od opremanja do ugradnje namještaja, prikupili smo najmanje tri ponude i izabrali najjeftiniju', tvrdi Livaja.

Splitski gradonačelnik Željko Kerum, u svome stilu, pisanje o ovoj temi smatra osobnim napadom na njega, a sve novinare koji ga nazovu na telefon po kratkom postupku šalje u onu stvar.