NOVI ZAKON

Matić: Silovanje u ratu tretirat će se kao ratni zločin

27.02.2014 u 17:03

Bionic
Reading

Novi zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, koji će uskoro u javnu raspravu, okarakterizirat će seksualno nasilje u ratu kao ratni zločin za koji nema zastare, istaknuto je danas na promociji zbornika o pristupanju žena pravosuđu, održanoj u Hrvatskom saboru

Zakon priprema Ministarstvo branitelja, a njime će se žrtve silovanja potaknuti da slobodno govore o svojoj traumi i prijave pretrpljeni zločin, rekao je ministar branitelja Predrag Matić dodavši da je riječ o zakonu koji definira prava žrtava, a ne progon počinitelja.

Žrtvama će biti omogućeno pravo na psiho-socijalnu pomoć na primarnoj razini, obavezno i dopunsko zdravstveno osiguranje, medicinska rehabilitacija, godišnji sistematski pregled, pravo prednosti smještaja u veteranske centre kada oni zažive, te primjerena novčana naknada.

S obzirom na trenutno stanje u državnom proračunu, vjerojatno se neće odmah krenuti s isplatama novčane naknade, rekao je ministar, ali i obećao da ona neće izostati. Novi zakon trebao bi se naći u saborskoj proceduri neposredno uoči ljetne stanke ili početkom jesenskog zasjedanja

Njime će se žrtvama seksualnog nasilja u ratu otvoriti pristup pravosuđu i pravdi koju traže godinama, poručio je Matić.

Ravnateljica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin upozorila je na potrebu potpune implementacije Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 o ženama, miru i sigurnosti koja određuje da silovanja u ratu ne smiju ući u zastaru i ne smije se dopustiti amnestija počinitelja.

U sukobima diljem svijeta žene i djevojčice još uvijek su žrtve strašnih zločina. To je globalno pitanje, istaknula je Štimac Radin govoreći o potrebi veće osjetljivosti pravosuđa prema ženama žrtvama rata i nasilja općenito.

'Žene čine većinu među nezaposlenima, u važnim odlukama malo sudjeluju, a nasilje nad njima je svakodnevni problem', upozorila je Štimac Radin.

Hrvatske članice Regionalnog ženskog lobija Morana Paliković Gruden i Gordana Sobol ustvrdile su da postoji pravni okvir za ravnopravnost spolova u cijeloj regiji, ali je njegova provedba nedostatna.

Neprestano smo suočeni s padom broja zastupnica u lokalnim vijećima i parlamentima, a s druge strane s povećanjem stope obiteljskog nasilja, istaknula je Paliković Gruden.

Predstavljeni zbornik 'Žene u izgradnji mira: Pristupanje žena pravosuđu u postkonfliktnim zemljama', u izdanju Ureda za ravnopravnost spolova, sadrži izlaganja s istoimene regionalne konferencije održane u Zagrebu 2012. godine u organizaciji Regionalnog ženskog lobija za mir, sigurnost i pravdu u jugoistočnoj Europi.