NOVI UDARAC IZ VLADE

Kraj zdravstvenog sustava kakvog znamo?!

27.02.2014 u 16:51

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić sprema nov udar na zdravstvo. Naime rebalansom proračuna traži od HZZO-a da sreže troškove, i to više od 700 milijuna kuna. Očekuje se da se potroši manje novca na bolničko liječenje, rodiljne naknade, bolovanja, lijekove… Ovaj novi udar iz HZZO-a kratko komentiraju otprilike ovako: Jedva čekamo da izađemo iz Državne riznice

Prema najavama o pripremljenom rebalansu proračuna za 2014. godinu, predviđeno je da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje smanji troškove za ukupno 710 milijuna kuna, od toga 490 milijuna za zdravstvenu zaštitu, 210 milijuna za naknade te 10 milijuna za liječenje u inozemstvu.

'Najavljeni izlazak HZZO-a iz Državne riznice koji se planira do 1. srpnja 2014. godine spriječit će ovakve situacije u kojima javni osiguravatelj ovisi o utjecaju Zakona o proračunu na poslovne procese u sustavu zdravstva. Nadamo se kako će masterplan Ministarstva zdravlja biti proveden u cijelosti te će navedeno smanjenje tijekom 2014. godine biti anulirano smanjenjem troškova', komentiraju iz HZZO-a.

Kako će uštedjeti 287 milijuna kuna na bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, što je najveća stavka u ukupnom iznosu od 710 milijuna kuna? Pacijente će ranije otpuštati iz bolnica, neće ih hospitalizirati kada bi trebali…? Takve detalje još ne otkrivaju. No čini se da će, barem ovaj dio koji se odnosi na bolnice, jednostavno povećati gubitak koji bolnički sustav svakodnevno generira.


'U zdravstvenom sustavu nema prostora za to bez smanjenja razine i opsega zdravstvenih usluga. Treba imati na umu da bolnice generiraju gubitke jer rade više nego što im je HZZO u mogućnosti platiti', naglašava Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika. Naime već 20. u mjesecu bolnice probijaju svoje budžete. Bukvalno rečeno, nakon toga bi trebali odbijati pacijente jer su ispucali kvotu, tj. iznos koji im je osiguran iz sustava.

'Ovo novo rezanje dovest će do toga da će generirani gubitak biti još veći i premašit će 1,8 milijardi kuna', kaže nam Goluža. Što se prakse tiče, kaže da je to neprovedivo. 'Provedivo je jedino ako ćemo manje liječiti ljude i uzeti im dosadašnja prava na zdravstvenu zaštitu', pojašnjava. Ogorčen je situacijom u zdravstvu, nedostatkom vizije, strategije, ali i inercije uvaženih pojedinaca iz struke i krovnih organizacija.

'Bilo koju reformu ne možete kreirati i provesti ako se niste konzultirali s ljudima koji nose sustav. U hrvatskom zdravstvu nitko ne pita liječnike, nas Vlada ne shvaća kao partnere, Vlada nas doživljava kao neprijatelje, štetočine… Istina je suprotna, jer sustav opstaje isključivo na žrtvi i odricanju zdravstvenih djelatnika. Nama je onemogućen prekovremeni rad i uveden rad u smjenama, a upravo je zbog toga sustav opstojao. Kada je uveden smjenski rad, kada se naše odricanje ne priznaje, onda se to urušava', zaključuje Goluža.